„A borsi Rákóczi-kastély a környéken egyedülálló turisztikai attrakció lesz”

Évindító beszélgetés a Teleki László Alapítvány igazgatójával, Dr. Diószegi Lászlóval 2020 eredményeiről és az alapítvány előtt álló, nagyon eseménydúsnak ígérkező 2021-es évről.

Tavaly év elején, amikor ehhez a mostanihoz hasonló számvetést és jövőbe tekintést végeztünk Dr. Diószegi Lászlóval, úgy beszéltünk az alapítványra 2020-ban váró feladatokról, hogy nem tudtuk: egy-két hónapon belül az egész világ működését felforgatja a koronavírus-járvány.

Ennek ellenére visszatekintve elmondhatjuk, hogy bár sok szempontból bonyolultabbá tette, a járványhelyzet alapvetően nem akadályozta a munkát: a Népi Építészeti Program iránt rohamosan nőtt az érdeklődés, megtartották az első népi építészeti konferenciát, szinte minden határon túli helyszínen az eredeti ütemezés szerint folytatódtak a Rómer Flóris-terv és az Árpád-ház-program felújításai, és a nagyrészt online térbe helyezett, szokásos őszi Teleki-konferencia is nagy érdeklődés mellett zajlott.

„Ez az év a nagy átadások éve lesz – feleli Dr. Diószegi László, amikor arra kérjük, vegyük számba az alapítvány idei terveit. – Mindenekelőtt ott van a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje, a Felvidéken, a magyar határtól alig öt kilométerre lévő borsi Rákóczi-várkastély – II. Rákóczi Ferenc szülőháza –, amelynek teljes körű felújításán 2018 óta dolgozunk. A beruházás építészeti része nagyrészt elkészült, a magyar reneszánsz építészet ritka és különösen értékes darabja újjászületve várja a látogatókat.”

Bár kézenfekvő lenne, hogy a túlnyomó részben a magyar, kisebb részben a szlovák kormány támogatásával megújult várkastélyt március 27-én, a fejedelem születésnapján adják át, Dr. Diószegi László azt mondja, várnak az ünnepélyes eseménnyel.

„Ez túl nagy projekt, túl nagy dolog ahhoz, hogy szűk körben, szájmaszkosan ejtsük szerét az átadásnak – mondja. – Szeretnénk megvárni, amíg méltó módon lehet megszervezni az eseményt, amelyen reményeink szerint Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök nyitja meg a megújult kastélyt.”

Addig is, míg erre lehetőség lesz, a várkastélyban tavasszal már elindul egyfajta „próbaüzem”: ki kell alakítani a szálloda és az étterem működését, a szállásfoglalást, jegyvásárlást kiszolgálni képes informatikai rendszert, szolgáltató honlappá kell alakítani az eddig a felújítás híreiről beszámoló honlapot. Egyáltalán: meg kell tölteni élettel a szép, felújított épületet, hogy amint megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, minden olajozottan működjön.

„Nagyon fontos, hogy az új komplexum működése ugyanolyan magas színvonalú legyen, mint maga a felújítás és a majdani kiállítás – mondja Dr. Diószegi László. – Már 2020 ősze óta folytatjuk az állásinterjúkat: nagy örömünkre rengeteg helyi, borsi ember is jelentkezett a különböző pozíciókra. Mostanra ki is alakult az a 29 fős alkalmazotti gárda, akikkel belevághatunk az üzemeltetésbe. Felvettük a kapcsolatot a sátoraljaújhelyi önkormányzattal a turizmusfejlesztési együttműködés kérdéseiben, és tárgyalunk a sárospataki Rákóczi Múzeummal, valamint a bodrogszerdahelyi Vécsey Borházzal is.”

Már majdnem befejeződött a várkastély közvetlen környékének kialakítása is, épül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által megtervezett interaktív Rákóczi-kiállítás. Megvalósítás alatt áll a szabadulószoba és a VR (virtuális valóság)-szoba.

„Ilyen attrakciók a környéken sehol sem találhatóak, így joggal bízhatunk abban, hogy ezek jelentős számú látogatót csábítanak majd a kastélyba” – mondja az igazgató, aki hozzáteszi: készül a kastélyban majdan helyet kapó körpanorámás vetítés is. Ez a környék Rákóczi-vonatkozású látnivalóit és a Zempléni-hegység téli tájait mutatja majd be. Ezenkívül tervezik a különleges, Rákóczi-tematikájú játszóteret is, amely a kastély mellett kap majd helyet. Ez az európai uniós Interreg-programban valósul meg, a gyártás csak valamivel később kezdődhet el. A felújításra létrehozott II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet ezenkívül részt vesz egy szlovákiai turizmusfejlesztési pályázaton is annak érdekében, hogy a borsi Bodrog-part közelében kajak-kenu- és kerékpár-táborozóhelyet hozhassanak létre.

A Teleki László Alapítvány a borsi felújítás mellett több nagy projektet bonyolít le – beszéljünk másodikként a határon túli magyar épített örökség megóvását végző Rómer Flóris-tervről!

„Itt is csak azzal kezdhetem: 2021 a nagy átadások éve lesz – mondja Dr. Diószegi László. – Tavaly is több nagy, látványos felújítás készült el, és idén is számos várható. 2020-ban a pandémiás helyzet miatt sajnos nem szervezhettünk átadó ünnepségeket, pedig ezek nagyon fontosak a helyi közösségeknek és az anyaországiaknak is. Idén szeretnénk legalább húsz nagy, komoly projektet átadni méltó és ünnepélyes keretek között.”

Emellett persze folyik a programhoz tartozó „aprómunka” is: mivel a már most futó, a programra rendelkezésre álló éves 500 millió forintos keretet jórészt kimerítő projektek (szám szerint 55) mellé nagyon jó felújítási kérések érkeztek be az alapítványhoz a határon túli egyházak vezetőitől, a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársaitól és a műemlékvédelemben dolgozó szakemberektől, Dr. Diószegi László szeretné elérni, hogy a magyar kormány emelje meg a Rómer Flóris-terv költségvetését. A beérkezett 109 kérelem forrásigénye mintegy 1,4 milliárd forint.

Ezenkívül ott van még a Népi Építészeti Program, amelynek koordinálását 2019 óta a Teleki László Alapítvány végzi. Az anyaországi népi építészeti örökség megóvására a magyar kormány által létrehozott program évi 1,5 milliárd forintból működik, ez az összeg várhatóan idén is rendelkezésre áll majd.

„Ebben bízunk, mert a magunk részéről jól állunk: az első kiíráshoz képest múlt nyáron megduplázódott a beadott és támogatott támogatási kérelmek száma, több mint négyszáz kérelmet bíráltunk el pozitívan. És ahogy nő a program ismertsége, az igénylések száma várhatóan folyamatosan növekedni fog a jövőben is – fogalmaz Dr. Diószegi László. – A Népi Építészeti Program úgy működik, ahogy egy ilyen programnak működnie kell, egyre több az érdeklődő, egyre olajozottabb a kérelmi folyamat. A korábbi 8 fő helyett most már 13 mentor segíti a felújításokat.”

Mint az igazgatótól megtudjuk, idén is megtartják a népi építészeti konferenciát. Szeretnék, ha a konferencia személyes részvétellel zajlana, ezért megvárják a járvány okozta korlátozások feloldását. A Népi Építészeti Program legújabb támogatás kérelmi köre egyébként január 29-én nyílik meg.

A borsi kastélyfelújítás, a Rómer Flóris-terv és a Népi Építészeti Program mellett a Teleki László Alapítvány felel az Árpád-ház-program lebonyolításáért is. Ebben a programban a hajdani Magyar Királyság területén álló Árpád-kori templomok újulnak meg – többek között Érábrányban, Tamáshidán, Magyarcsékén, Tompaházán Ipolyszántón és Berzétén.