Népi Építészeti Program: már zajlanak a felújítások

A Győr-Sopron-Moson megyei Pázmándfalu település történelmi szőlőhegyén, a korábban Pázmándhegynek nevezett településrészen áll az itt bemutatott ház.

Összességében és részleteiben is a kisalföldi népi építészet jelentős emlékének tekinthető. Bár a valamikori pázmándhegyi szőlőhegyen fekszik, nem az ilyen területeken szokásos présház jellegű épület, hanem egykor lakóépületként szolgált. Mind kialakítása, mind a felhasznált anyagok tekintetében a sok évszázados hagyományokon alapuló, jól kiérlelt építőmesterség tanúja. Az ingatlanon található pince az egykori szőlőművelés és kádármesterség emlékét őrzi.

A ház tulajdonosa tavaly fordult támogatási kérelemmel a Népi Építészeti Programot lebonyolító Teleki László Alapítványhoz.

A megítélt támogatásból előkészítő dokumentáció, építéstörténeti leírás, értékleltár, statikai szakvélemény és tervdokumentáció készült, ezenkívül szondázó falkutatást és faanyagvédelmet végeztek.

A felújítási támogatásból már megtörtént az épület vízmentesítése, a födém és tetőszerkezet felújítása, valamint folyamatban van a padlóburkolat, a nyílászárók, az oromdeszkázat megtartó felújítása, a belső korszerűsítés, a falazat festése.

Az összes munka valamivel több mint 5,2 millió forintba került. A Népi Építészeti Programból biztosított támogatás 4.168.575 forintot tett ki, ami azt jelenti, hogy a kérelmező megkapta a teljes támogatási összeget: a program előírásai szerint az ingatlantulajdonos 20% önköltséget biztosít.

A pázmándfalui parasztház az egyik első ingatlan azok közül, amelyek a Népi Építészeti Program tavalyi pozitív támogatási kérelmei nyomán újulnak meg. Ezenkívül számos épületen zajlanak munkálatok szerte az országban, a Népi Építészeti Programban pedig újabb támogatási kérelmek nyújthatók be a közeljövőben.

Június közepén a tájházak számára nyílik lehetőség arra, hogy dokumentálják múzeumi rendeltetésű népi építészeti emlékeiket illetve, hogy azokról megújításukat előkészítő dokumentációkat és kutatási anyagokat készítsenek és támogatást kérelmezhessenek részleges vagy teljes helyreállító épületfelújításra.

Július közepén azok a magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak stb. nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek műemléki védettségű, nyilvántartott műemléki érték besorolású, vagy helyi védelem alatt álló népi építészeti ingatlannal rendelkeznek. A támogatási kérelem benyújtható későbbi felújítást megalapozó szakmai előkészítésre és épületfelújításra.
A szakmai előkészítés támogatása fontos és jelentős, január óta létező eleme a programnak: aki a támogatás segítségével jó és megalapozott szakmai anyagot állít össze ingatlanáról, később jóval nagyobb eséllyel folyamodhat konkrét felújítási támogatásért.
Az érdeklődők további információkat találnak a www.telekialapitvany.hu/nepi-epiteszeti-program oldalon.

A magyar kormány 2018-ban hozta létre a Népi Építészeti Programot népi építészeti értékeink megmentésére. Az évi 1,5 milliárd forintból működő programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálja.
A programban országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok – magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak – nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig.
Korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is. Az új kiírásban egyaránt kérelmezhető támogatás szakmai előkészítésre és felújításra.
2019 óta 137 tulajdonos felújítási kérelmét bírálták el pozitívan, míg szakmai előkészítésre 114-en kaptak támogatást.
A korábban megítélt támogatásoknak köszönhetően, a járványhelyzet enyhülésével számos helyen már megindultak a részleges vagy teljes felújítási munkálatok. Idén várhatóan 70 épület újulhat meg, amelyek közül 14 teljes körű helyreállításon megy keresztül.