Vízitúrázni Rákóczi földjén

Július 4-én adták át a felvidéki Borsiban a vízitábort, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a Bodrog felső, szlovákiai szakasza az eddigieknél jobban felkerüljön a vízitúrázók térképére.

„Már 2015-ben eveztem erre a barátaimmal, amikor az alapítványunk még nem foglalkozott a borsi Rákóczi-kastély teljes felújításának projektjével – meséli Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. – A Bodrog partja errefelé teljesen be van nőve, nehéz kikötni, nem is igen sikerült elsőre eltalálni, hol állhat a kastély, később valahogy mégiscsak odajutottunk, és meg tudtam mutatni a többieknek az épületet.”

A határon túli magyar épített örökség megmentésére szakosodott Teleki László Alapítvány és Borsi önkormányzata által létrehozott nonprofit szervezet 2018-ban kezdte meg II. Rákóczi Ferenc szülőházának teljes körű, a magyar kormány által finanszírozott felújítását, amely 2021-re fejeződött be. Az igazgató és munkatársai tudták: ahhoz, hogy a borsi kastély mint turisztikai attrakció fenntarthatóan működjön, vonzó kínálatot kell létrehozniuk. Elkészült a Rákóczi életét bemutató, megnyitása óta nagy népszerűségre szert tevő kiállítás, a kastélyban működik szálloda, étterem, szabadulószoba, körpanoráma-vetítő és virtuálisvalóság-játék. Ezekhez a látogatókat vonzó helyszínekhez kapcsolódik a most átadott vízitábor is.

„Gyönyörű ez a folyó, érdemes lenne jobban kihasználni, megismertetni a vízitúrázókkal – mondja Diószegi László. – A szlovák-magyar határ szlovák oldalán nem létezik hasonló vízitábor, ezért építettünk egyet, és abban bízunk, hogy ennek hatására egyre többen »merészkednek« feljebb a Bodrogon. Annál is inkább, mert még feljebb a Latorca és az Ondava is remekül hajózható, egyelőre szinte érintetlen terület, igazán nagy élmény.”

A Teleki Alapítvány és a borsi projektet miniszteri biztosként felügyelő Dr. Földváry Gábor megkereste a magyar kajak-kenu szövetséget, akiknek kész típustervük van az ilyen vízitáborok felállítására. Az olcsón és könnyen létrehozható, tetszetős táborhelyen két konténer ad helyet a mosdóknak és a vizesblokkoknak, van tárolóhely, okospad telefontöltővel és wifi-kapcsolattal, nyári konyha kemencével, bográccsal, ezenkívül egy esőtől védő és árnyékot adó szaletli. A táborhelyen, gondolva az egyre több kerékpáros túrázóra, helyet kapott egy biciklis segítőpont is. Ültettek három platánfát és öt hársfát, így öt-hat év múlva árnyékos ligetbe érkezhetnek az erre túrázók. Beszereztek tíz kajakot és öt kenut is, ezek bérelhetők. A táborhely kialakítására Diószegiék a Kassa Megyei Önkormányzatnál nyújtottak be pályázatot, a létesítményt az elnyert 93 ezer euró felhasználásával alakították ki.

„Nagyon bízom benne, hogy a vízitáborral sikerül minél több túrázót ide vonzanunk – mondja a Teleki Alapítvány igazgatója. – Aki itt üt tábort, mintegy a borsi kastély tövében, a túrakalandok mellett kulturális élményben is részesülhet: már dolgozunk azon, hogy a táborhelyet igénybe vevők kedvezményesen nézhessék meg a Rákóczi három születése című kiállítást, de ha valakinek kedve van egy jót ebédelni vagy vacsorázni, azt is szeretettel várjuk a Nagyasszonyok éttermében.”

A táborhely augusztus végéig a hét minden napján várja a látogatókat, szeptembertől előzetes egyeztetéssel lesz nyitva.