A parádi tájház megmentése

A Parád, Sziget utcai tájház együttes tizennyolcadik századból származó tájtípusú emlék. Az archaikus használatot képviselő lakóépület egyedi és ritkaság, a keretvázas, palló vázkitöltésű, füstlikas tetős házak utolsó példánya. Ebben a korban Észak-Magyarország lakó- és gazdasági épületei még helyben található, természetes anyagokból épültek, fából, szalmából; emiatt a falvakban leginkább a tűztől tartottak. Ezt igazolja a szomszédos telken 2020 nyarán keletkezett kisebb tűz, ami átterjedt és jelentős pusztítást végzett a Tájház épületeiben.
A tűzeset után a Népi Építészeti Program soron kívül, kiemelten támogatta a helyreállítást (szakmai előkészítés és felújítás) az épületek megmentése érdekében. A munkák során újjáépült a lakóépület és a csűr tetőszerkezete, zsúpfedése, valamint a hidas. Ahol lehetőség volt rá, a megperzselődött faanyag megtartásával történt a helyreállítás. A tűz, majd az oltás ellen is a legjobb védelmet a födémen készült sártapasztást. Ennek köszönhető, hogy a lakóépület födémét csak megerősíteni kellett, illetve – mivel a tűz megváltoztatta a régiek tulajdonságait – új tapasztások készültek.
Megújultak az épületek belső terei, a nyílászárók, a padozat és az oltás során megsérült kemence is. A felújítás után újból méltó környezetbe kerülhet vissza a Tájház -kimentett és felújított- gyűjteménye.