„Élővé tenni a népi építészetet” – Újra itt a Nagyapám Háza pályázat!

A Teleki László Alapítvány, úgy is, mint a Népi Építészeti Program lebonyolítója, évek óta támogatja a Nagyapám Háza programot. Idén is igyekszünk felhívni a figyelmet a remek programsorozat eseményeire.

A Nagyapám Háza mester-inas-képzés a Magyar Építőművészek Szövetségének értékmentő kezdeményezése. Célja a hagyományos építéskultúra fenntartása, a mesterségek továbbélésének és megmaradásának segítése. A Nagyapám Háza keretében az év első felében előadás-sorozaton vehetnek részt az érdeklődők, míg a nyári időszakban építőtáborokban mélyülhetnek el a témában.

A tavaszi elméleti képzés részleteiről itt olvashat. A korábbi nyári táborok helyszíneit és programját itt találja.

Az idei pályázat kiírását, illetve a jelentkezéshez szükséges információkat a www.nagyapamhaza.com oldalon találja.

A Nagyapám Háza programsorozat kiváló lehetőség azoknak a (majdani) szakembereknek, építészhallgatóknak, akik szeretnének elmélyülni a népi építészet elméleti és gyakorlati tudnivalóiban. A résztvevők az elméleti képzés során megismerkedhetnek a hagyományos építés szerkezeteivel, a helyi építőanyagokkal és felhasználásukkal, de betekinthetnek az építés jogi hátterébe is. A gyakorlati képzés során mesterektől leshetik el többek között a padozatkészítés, a kőfaljavítás, a tetőfedés, a tatarozás, a mészhabarcs vakolás, a tapasztás, a díszkészítés fortélyait.