A Vargha László-díjról a Kisalföldben

A Kisalföld című napilap közölt cikket a Népi Építészeti Konferencián átadott Vargha László-díjról: az ifjúsági díjat a győri Hild József Építőipari Szakgimnázium alkotócsoportja kapta.

A gimnáziumban, derül ki az írásból, közel negyedszázados hagyománya van a népi építészethez kapcsolódó tanulmányoknak; 1996-tól szerveznek népi építészeti felmérő táborokat. A diákok az évek során több mint száz lakóházat, melléképületet, présházat és szakrális emléket mértek fel, ezek a dokumentiációk több helyen kutathatók.

Mint Józsa Tamás igazgató, az alkotócsoport vezetője a lapnak elmondta, tevékenységük az utóbbi időben gyakorlati területre tevődött, amit jeleznek a szentendrei és a szennai skanzennel közösen szervezett szakmai gyakorlatok, a talániándörögdi Inkler-ház műemléki istállóján végzett felújítási munkák vagy a felpéci tájházhoz tartozó présház felújítási munkálatai.

A Vargha László-díj odaítélésében többek között ez, valamint a szakgimnázium ismeretterjesztő munkája – általános iskolákban például rendszeresen tartanak rendhagyó órákat – játszott szerepet.