Megjelent a borsi Rákóczi-kastélyt bemutató könyv

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje volt Borsiban, a mai Szlovákiában álló Rákóczi-kastély teljes felújítása. II. Rákóczi Ferenc szülőházának, a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszemének rekonstrukciója 2018 és 2021 között zajlott a magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásából.

A Teleki László Alapítvány legújabb kiadványa bemutatja a felújítás folyamatát, de megismerteti az olvasóval a 16. században emelt épület történetét is. A kötetből egyebek közt kiderül, hogy a 16-17. században fénykorát élő, mind a magyar építészet, mind történelmünk szempontjából kiemelkedő helyszín a 18. századtól számtalan nehéz időszakot élt át, többször a lebontás fenyegette. Ennek tudatában különösen nagy dolog, hogy 2021-re megvalósulhatott a méltó és igényes megújulás.

A borsi Rákóczi-kastély című kötet a megújított épület körüli tájépítészeti fejlesztéseket is bemutatja. A kötetben szereplő fényképek és alapos, ám közérthető tanulmányok mind a szakmabeliek, mind a “civil” érdeklődők számára hasznos és élvezetes élményt jelenthetnek.

A könyv kapható a Teleki László Alapítványnál 3500 forintos áron (rendelés esetén írjon erre a címre), illetve a borsi kastély shopjában nyitvatartási időben (minden a kastélyról: www.borsikastely.eu).