A Népi Építészeti Program megvalósult fejlesztései – Kismányoki dísztégla-burkolatos homlokzat helyreállítása

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány bonyolítja le. Kis sorozatunkban bemutatunk néhány megvalósult felújítást, jelen alkalommal egy különleges kismányoki dísztégla-burkolatos lakóház homlokzatának helyreállítását.
A Tolna megyei település fő látványosságai 18. században épült evangélikus és katolikus templomai, de a falu szakrális épületein túl nívós portái is felhívják magukra a figyelmet. A helységben található lakóházak közül kevés őrizte meg autentikus dísztégla burkolatát, de ezen épületek az egykori falukép gazdagságát idézik. A 20. században történt feljegyzések szerint a színes téglaburkolatokon kő és márványtáblák jelezték a ház lakóinak nevét és építésének idejét.
A bemutatott helyi védettség alatt álló lakóház egyike ezeknek a 20. század elején épült lakóépületeknek. A ház utcai homlokzatán elhelyezett felirat – Riesz Henrik 1911 – egyaránt jelzi az építtető nevét, valamint az építés pontos idejét. A porta megőrizte hagyományos megjelenését, de az idő múlása óhatatlanul nyomot hagyott rajta. A Népi Építészeti Program szakmai és anyagi támogatásával sikerült megvalósítani a lakóépület értékes főhomlokzatának felújítását. Szakértők iránymutatásával újították fel a ház nyílászáróit, a párkányt és a homlokzat téglaburkolatát, valamint a tető csatlakozó szerkezeteit, például az oromdeszkázatot. A legkábelt a kedvezőbb megjelenés és a homlokzatburkolat védelme érdekében áthelyezték. A homlokzati párkány és a vakolt ablakkeret visszanyerte az eredetivel megegyező szürkésebb árnyalatát. A nyílászárók kutatása felszínre hozta az ablakkeretek eredeti színezését, így a restaurált ablakok ismét visszakapták kék árnyalatukat.