Élő közvetítés a borsi Rákóczi-kastély ünnepélyes átadásáról

A határ szlovák oldalán, Sátoraljaújhelytől alig 5 kilométerre fekvő Borsiban áll II. Rákóczi Ferenc szülőháza. A borsi kastély a 17. században élte fénykorát, utána hol inkább, hol kevésbé rossz idők jártak az épületre, a 20. században a lebontása is szóba került.

2013-ban fordulópont következett: Ivan Gašparovič szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök megállapodott a kastély felújításáról. A 2018-ban megkezdett munkálatokat a magyar kormány közel 3 milliárd forinttal támogatta, a kastély teljes felújítása 2021-re készült el. Helyet kapott benne az állandó Rákóczi-kiállítás mellett egy szabadulószoba, a virtuálisvalóság-szoba, körpanoráma-vetítés, szálloda és étterem is.

A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme, amely mostantól újra méltó állapotban, megújulva várja a fejedelem tisztelőit, turistákat, érdeklődőket szerte a Kárpát-medencéből és azon túlról.

A kastély ünnepélyes átadására 2019. június 19-én, szombaton kerül sor Zuzana Ĉaputova szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök részvételével. Az eseményt és az ünnepi műsort a járványügyi korlátozások miatt a helyszínen csak meghatározott számú vendég követheti, de arról élő közvetítést nyújtunk. Ez ide kattintva lesz elérhető június 19-én 11 órától..

Várjuk szeretettel az ünnepélyes átadón!