„Borsit fel kell tenni a turisztikai térképre”

Miközben a felvidéki Borsiban az ütemezésnek megfelelően zajlik – és szinte el is készült – a Rákóczi-várkastély magyar kormány által finanszírozott felújítása, a lebonyolításban részt vevő II. Rákóczi Ferenc n.o. munkatársai már azon dolgoznak, hogy a tervek szerint jövő tavasszal (március 27-én, a vezérlő fejedelem születésnapján) átadandó épület valamint a kastély szolgáltatásai és attrakciói kellő számú érdeklődőt vonzzanak.

A műemlék-felújítások nagy kérdése ugyanis mindig ez: hiába újul meg és lesz bármilyen gyönyörű egy több száz éves, értékes épület, ha utána kívül esik a turisták, a látogatók látókörén, akkor gyakorlatilag „csak” értékmentés történt. Miközben ugyanolyan fontos, hogy építészeti emlékeink, közös múltunk mementói ismertek legyenek a tágabb közönség előtt is, tehát a műemlék fenntartható legyen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a felújításra létrehozott szlovákiai vállalkozás, a II. Rákóczi Ferenc n.o. 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen pályázatot nyújtott be az SKHU/1902 referenciaszámú Interreg pályázatra Természet és kultúra – A határ menti terület vonzerejének növelése témakörben, a turisztikai látványosságok közös fejlesztésére. Azóta kiderült, hogy a pályázás sikeres volt.

Forrás tehát lesz, és tervek is vannak szép számmal. A feladat nem kisebb, mint amit Dr. Diószegi László, a felújítást szervező Rákóczi Ferenc n.o. igazgatója megfogalmazott: „Borsit fel kell tenni a turisztikai térképre. El kell érnünk, hogy a Rákóczi-kastély a hozzá kapcsolódó turisztikai attrakciókkal különleges hely legyen a térségben, és távolabbról is odavonzza az érdeklődőket. Ha ez nem sikerül, hiába lesz ott egy egészen kiváló, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szakemberei által megálmodott és fejlesztett kiállítás, látogatók alig mennek majd oda.”

Hogy ez ne így legyen, arról a következő attrakciók gondoskodhatnak majd: az említett kiállítás mellett működik majd a kastélyban tematikus szabadulószoba, tematikus VR-szoba, látható lesz egy panorámavetítés a Rákóczi-emlékhelyekről. A gyerekeket kreatív játszótér szórakoztatja. Az odajutás is fontos kérdés: Sárospatak és Borsi között a Bodrogon kishajó ingázik majd, és a tervek szerint a MAHART is létesít kikötőt Borsiban nyaralóhajó-programja kiszolgálására. Az alapítvány a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel is tárgyal: Borsiban lesz kajak-kenu-bázis is, ahol a vízitúrázók találhatják meg számításukat.

Konferenciák résztvevőit, csoportokat, magánszemélyeket fogadhat a pótágyakkal 45 férőhelyre bővíthető, a kastély 1940-es években épült toldaléképületében kialakított szálláshely – és, ha sikerül megtalálni a megfelelő üzemeltetési formát –, hatvanfős étterem is várja majd a vendégeket.

Ami a várkastély környezetét illeti, még idén elkészülhet a teljes területrendezés. A munkát megnehezíti, hogy eközben rengeteg földet kell kitermelni, mert az évtizedek alatt a kastély körüli árokban színültig felgyűlt a törmelék és a szemét.

Ha a tervek megvalósulnak – és miért ne valósulnának meg? –, a Rákóczi-várkastély a régió és a Kárpát-medence egyik nagyon izgalmas és fontos turisztikai központja lehet. Főleg, ha a koronavírus is úgy akarja. Akárhogy is, a projekten dolgozókon biztosan nem fog múlni.