BÍRÁLATI SZAKASZBAN A NÉPI ÉPÍTÉSZETI PROGRAM BEFOGADOTT KÉRELMEI

A Teleki László Alapítvány megvalósításában a Népi Építészeti Program 2019. évi folyamata a bírálati szakaszba lépett.

A Támogatási Kérelmek összesített támogatási igénye meghaladja a Népi Építészeti Program kormányhatározatban rendelkezésre álló forrását: a szám szerint közel 200 db Támogatási Kérelem támogatási igénye több mint 1,9 milliárd forint, mely az önrész-vállalásokkal együttesen számolva 2,5 milliárd forintot meghaladó fejlesztéseket tervezett megvalósítani.

A július 24-én zárult 30 napos benyújtási időszak után minden beérkezett kérelem egyedi értékelést kapott, az Útmutató szerinti lehetőségek mentén befogadásra vagy elutasításra kerültek, szükség esetén a hiánypótlási értesítés utáni (határozott idejű nyitvaállású) teljesítés lezárutával.

A Megvalósító Teleki László Alapítvány Bíráló Bizottságot hozott létre a Támogatási Kérelmek elbírálására. A Bíráló Bizottság tagjait a feladatuk ellátására a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérte fel. A Bíráló Bizottság megtartotta alakuló ülését augusztus elején, ahol megismerte a 2019. évi támogatási kérelmek statisztikáit.

A Bíráló Bizottság üléseire szeptember folyamán ütemezetten, több alkalommal kerül sor. A támogatható kérelmekről kizárólag a Bíráló Bizottság foglal állást. A bíráló bizottsági ülések döntéseinek megfelelően a támogatottak kiértesítése hivatalosan az online rendszerüzeneten keresztül történik október folyamán.

A fentieknek megfelelően a támogatott és elutasított kérelmekről, a megítélt támogatások intenzitásról és annak összegkeretéről nem áll rendelkezésre adat az összes bírálat meghozatala előtt. A forrásfelhasználásról, a bíráló bizottsági ülések döntéseiről a programiroda a hivatalos értesítés előtt nem adhat tájékoztatást. Ennek kapcsán felhívjuk a Támogatási Kérelmet benyújtók figyelmét a Tájékoztatóban rögzítettekre: „Szakmai előkészítés a támogatói döntés meghozatala előtt is megtörténhet, de építési tevékenység (különösképpen a történeti értékeket is érintő tevékenységek) csak a támogatói döntés után, az abban foglalt szakmai elvárások szerint valósítható meg.”