Eredményesen lezárult a Népi Építészeti Program kérelem-benyújtási időszaka

Magyarország Kormánya a 2017. évben életre hívott Népi Építészeti Program megvalósításával a Teleki László Alapítványt bízta meg a Népi Építészeti Program folytatásáról szóló 1021/2019. (II.6) számú módosított kormányhatározattal.

 

A Teleki László Alapítvány, mint Megvalósító gondozásában 2019. június 24-én jelent meg a Tájékoztató a 2019. évi Népi Építészeti Program keretében igényelhető támogatásról. A 30 napos benyújtásra nyitva-állási időszak alatt az online kitöltő felületen közel 950 regisztrációval bíró bejelentkező tekintette meg a Program részletes anyagait, a támogatási lehetőségre benyújtandó kérelmek alapdokumentumait. A Tájékoztató, a részletezést adó Útmutató, és a szakmai eligazodásban segítséget nyújtó Műszaki Segédlet megismerésével mintegy 550 aktív felhasználó kezdeményezett kitöltést. A támogató kapcsolattartás több száz elektronikus üzeneten és telefonos-beszélgetésen keresztül valósult meg.

 

A támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége 2019. július 24-én 17:00 órakor zárult. A teljes mértékben digitális benyújtási felület az utolsó napokban megsokszorozódó kérelem-beérkezéseket akadályoztatás nélkül fogadta, az online kitöltő rendszer minden időben kezdeményezett benyújtást fennakadás nélkül véglegezett a Kérelmezők kezdeményezésére. A határidő zárulta után további benyújtásra nincs lehetőség. A Kérelmezők a benyújtás eredményességéről értesítést kaptak.

 

A várakozásokat meghaladó érdeklődés és a benyújtott kérelmek magas száma az egységes örökségmegtartó szándékkal jól azonosított szakmai program elfogadottságát mutatja.

 

A Megvalósító a beérkezett Támogatási Kérelmeket az Útmutatóban foglaltak szerint áttekinti az elbírálási folyamat megkezdéseként. A Támogatási Kérelmek befogadásról vagy elutasításról nyilatkozatot ad ki, illetve hiánypótlási felhívást kezdeményez azon Kérelmek esetén, ahol szükségesnek látja a kiegészítés lehetőségét megadni.

 

Köszönjük a nagyszámú benyújtott Támogatási Kérelmet, mely a Népi Építészeti Program értékszemléletének társadalmi beágyazottságát mutatja, a történeti értékek megtartó felújításának folyamatát a nemzeti örökség megtartásának közös feladataként azonosítja.