A Népi Építészeti Program megvalósult fejlesztései – Vejti, ormánsági parasztporta és kukoricagóré felújítása

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány bonyolítja le.

Kis sorozatunkban bemutatunk néhány megvalósult felújítást, és közben a támogatottak szemszögéből vizsgáljuk a program működését. Honnan értesültek a lehetőségről? Milyen tapasztalatokat szereztek a támogatási kérelem benyújtásakor? Mi működött flottul, mi kevésbé? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ az ingatlantulajdonosokkal beszélgetve.

Dr. Hánzs Éva Vejtiben álló ormánsági parasztportáján befejező munkákra és a kukoricagóré, a kerekeskutak felújítására kért támogatást.

Vejti Baranya megyében, a Dráva partján található, 150 lakosú település. Dr. Hánzs Éva szülei 1989-ben vették a 150 éves lakóházból, emeletes magtárból, istállóból, pajtákból, kukoricagóréból és két kútból álló ingatlant. A műemlék porta nagy értéke, hogy minden eredeti rajta: amikor vásárolták, ha romosan is, de minden gyakorlatilag érintetlenül állt a telken. Tulajdonosa szerint egykor a falu egyik módos gazdájáé volt az ingatlan.

Az évek során Dr. Hánzs Éva több felújítási pályázaton is részt vett: a korábban a Lechner Tudásközpont által koordinált Népi Építészeti Programnak hála újult meg az istálló, a pajták, a kritikus állapotban levő magtár veszélyelhárítása pedig a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg. A tulajdonos mindig figyelte a lehetőségeket, így értesült a Népi Építészeti Program újabb kiírásáról is; a programra a korábban vele dolgozó építész is felhívta a figyelmét.

– Örültem a Népi Építészeti Programnak, mert ez a támogatás a korábbiaknál jóval nagyobb léptékű felújítást tett lehetővé – mondja Éva. – Mivel már több hasonló kérelmet benyújtottam korábban, most már egy kicsit könnyebben ment a dolog. Persze nem minden segítség nélkül: nekem más a szakmám, a szakértők támogatása nagyon fontos volt abban, hogy ne kövessek el súlyos hibákat.

Ebben támogatta az utolsó ütemben elvégzett helyreállítási munkákat tervező építész, de Éva nagyon sokat köszönhet a mentornak is.

– Megnyugtató volt, és nagyon fontos, hogy napi szinten segítettek szakemberek a felújításban – mondja.

A festői környezet annyira megragadta Évát, hogy körülbelül öt éve – bár meglehetősen messze dolgozik Vejtitől – amikor csak teheti, a gyönyörűen felújított portán tölti az időt. A képeket nézve ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Örülünk, hogy a Népi Építészeti Program keretében újabb értékes műemlék született újjá.

Korábban: Akali, műemlék pince és présház helyreállítása