A Népi Építészeti Program megvalósult fejlesztései – Balatonakali, műemlék pince-présház helyreállítása

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány bonyolítja le. 2020 őszére elmondhatjuk: a program beindult, az érdeklődők száma folyamatosan nő, az éves keretet – másfél milliárd forintot – bőven meghaladó értékben érkeznek be támogatási kérelmek az alapítványhoz.

Kis sorozatunkban bemutatunk néhány megvalósult felújítást, és közben a támogatottak szemszögéből vizsgáljuk a program működését. Honnan értesültek a lehetőségről? Milyen tapasztalatokat szereztek a támogatási kérelem benyújtásakor? Mi működött flottul, mi kevésbé? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ az ingatlantulajdonosokkal beszélgetve.

A Balatonakaliban a Történelmi Borút részét képező műemlék pince-présház helyreállítására kért támogatást az ingatlan tulajdonosa.

Balatonakaliban járva számos csoda szép, a környékre jellemző épületet láthatunk még ma is. Ezek közül is kiemelkedik a Meszleny-pince néven ismert présház-pince, amelynek tulajdonosa, Meszleny László és felesége is támogatási kérelmet nyújtott be a Népi Építészeti Program keretében azzal a céllal, hogy megtartva annak autentikusságát, pincéjük felújítva fogadhassa a vendégeket. (Az épületet birtokló család ugyanis, amellett, hogy nagyon intenzíven használja a házat, kérésre lehetőséget teremt a látogatóknak, hogy megcsodálhassák.)

„A szomszéd hegyen az unokatestvéreméknek már volt tapasztalata a Népi Építészeti Programmal; tőlük értesültünk a lehetőségről, és nekik köszönhetően némileg felkészülten vágtunk bele a kérelembenyújtásba – meséli Meszleny Eszter, aki családjával 2008 óta birtokolja az ingatlant. – Én ráadásul más pályázatokkal kapcsolatban jártas vagyok az ilyen online felületek használatában. Előre elkészítettük az értékleltárt, kerestünk tervezőt, sőt már előre meg tudtuk kérdezni az unokatestvéremék házán dolgozó kivitelezőt, vállalná-e majd a mi pincénk felújítását is, ha elnyerjük a támogatást.”

A kérelem benyújtására rendelkezésre álló egy hónap alatt még így is sok dolga volt az előkészületekkel, mondja Meszleny Eszter, aki jónak tartja, hogy azóta másfél hónapra hosszabbodott a benyújtásra rendelkezésre álló idő; ahogyan azt is, hogy a dokumentáció előkészítésére külön támogatási forduló áll rendelkezésre, így a konkrét felújítási támogatást már felkészült, a szükséges dokumentumokkal – faanyagvédelmi, statikai, építéstörténeti szakvéleménnyel – rendelkező kérelmezők kérvényezhetik.

Meszlenyék ráadásul az elmúlt tizenkét évben számos szakemberrel kerültek kapcsolatba, így tudták, kihez fordulhatnak egyes szakvélemények, árajánlatok tekintetében. Ez a mai, szakemberhiányos időkben nem haszontalan tudás, hangsúlyozza a pince tulajdonosa.

„Hamar rájöttünk arra is, hogy generálkivitelezői ajánlatot a legpraktikusabb kérni, mert akkor kérelmezőként nem nekünk kell minden egyes szakterület gazdájával tárgyalnunk, határidőre árajánlatot bekérnünk – meséli. – Egy bonyolultabb részlete volt a felújításnak: az ezekre a pincékre jellemző kályha ma már csak egy helyen van meg Akaliban a Fenye-hegyen, ennek újjáépíttetéséhez kicsit kutakodnunk kellett szakember után. Szerencsére ismerjük a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum néprajzos munkatársát, Törő Balázst, aki sokat tett a térség művészettörténeti értékeinek megőrzéséért és a kályhák nagy értője és szerelmese, ebben végül ő segített nekünk.”

A kivitelezés során nagy segítséget jelentett a mentor támogatása is, akivel kifejezetten gördülékeny volt az együttműködés.

Meszleny Eszter szavaiból egyértelmű, hogy nagyon elkötelezettek a műemlék épület megóvása iránt.

„Így van – mondja. – Mi már eleve műemlékként vettük meg, tudtuk, ez mivel jár, de nem bántuk. Sőt, annak idején kevesebbet is kellett fizetnünk érte, mert az előző tulajdonos is szívén viselte a ház sorsát, és csak olyannak akarta eladni, akár kevesebbért is, akiről tudta, hogy gondját fogja viselni, és nem változtatja meg a jellegét.”

És Meszlenyék gondját is viselik a szemöldökfája szerint 1850-ben emelt, gyönyörű épületnek: még a berendezésénél is ügyelnek arra, hogy minél autentikusabb darabok álljanak a helyiségekben.

https://www.balatonakali.hu/Turizmus/Bor/Meszleny-Pince