mezogecse3-th

Befejeződött a mezőgecsei Kajdy kúria teljes körű felújítása

mezogecse3-th

Az 1800-as évek elején paplaknak épült késő-barokk stílusú kúria jelenleg a község polgármesteri hivatala. Érdekessége, hogy – bár az évszázadok alatt valószínűleg többször is átalakították – eredeti stílusjegyeit nagyrészt megőrizte, mind a mai napig rendkívül egységes képet mutat. Az épület pincéje, földszinti helyiségeinek boltozatai, az épület párkányzata és a barokk fedélszék többé-kevésbé az eredeti állapotot mutatja, néhol még az eredeti festékrétegek is felfedezhetők. Kárpátalján ritka az ilyen stílusjegyekkel rendelkező épület, megmentése ezért mindenképpen fontos feladat volt.

A teljes körű rekonstrukció a tetőzet műemléki felújításával kezdődött, majd vízelvezető rendszer kialakítását követően a homlokzat kutatásával és teljes körű helyreállításával folytatódott. A munkálatokat a Teleki László Alapítvány bonyolította, a helyreállítást a kárpátaljai Stark István építész és csapata, Káldi Gyula budapesti építészmérnök tervei alapján végezte el..

{gallery rows=1}images/esemenyek/mezogecse4{/gallery}