Toronyiránt – a Teleki László Alapítvány Kárpát-medencei templomokat bemutató applikációja

A magyar kormány kezdeményezésére elindított és finanszírozásával működő Rómer Flóris-terv keretében számos határon túli magyar műemlék újul meg. A munkát a budapesti Teleki László Alapítvány koordinálja.

Egy-egy felújított templom vagy egyéb emlék azonban, ha senki, vagy csupán nagyon kevés ember látogatja, „csak” egy szépen helyreállított épület. A Teleki László Alapítvány ezért útjára indítja a Toronyiránt névre keresztelt mobiltelefonos applikációt.

Az applikáció célja kettős: egyfelől minél több érdeklődőnek kívánja bemutatni páratlan határon túli műemlékkincsünk kiemelkedő darabjait. A másik célt az erdélyi szász emlékek fenntartása ihlette: a német állam sok pénzt költ a szászok által hátrahagyott épített örökség felújítására, fenntartására. Kidolgoztak egy rendszert, melyben az erdélyi műemlékeik bejutását egy-egy helyben élő, a feladattal megbízott ember biztosítja. Az ő dolga a műemlék kinyitása, cserében általában a belépődíjakból befolyó összegből részesül. Ezenkívül folyamatosan szemmel tartja az épületet, ezért ha abban bármi kár keletkezik – akár csak félrecsúszik egy cserép –, értesíteni tudja a fenntartót, megelőzve a műemlék komolyabb romlását.

Határon túli magyar műemlékeink jó részét még a helyi magyar közösség használja, esetükben a turisztikai szempont az elsődleges. De szép számban akad olyan műemlékünk is, amelyet nem, vagy alig használ magyar közösség, ezeknél a „szász-funkció” is fontos.

Az applikáció hasznos és praktikus információkat kínál az anyaországi vagy határokon túli magyar érdeklődőknek (az angol verzió elkészítése a projekt következő ütemében várható). A mind Androidra, mind pedig iOS-ra letölthető alkalmazás tömör, de alapos leírást kínál a műemlékről, az annak otthont adó településről, a környék történelméről, különös hangsúllyal az ott élt, élő magyarok történetére. Megadja annak a helyben élő személynek az elérhetőségét, aki biztosítja a műemlékbe való bejutást, ezenkívül felsorol néhányat a környéken található szállás- és étkezési lehetőségek közül.

A Toronyiránt első, mondhatjuk úgy is, pilot projektje a dél-erdélyi szórványba, azon belül Fehér és Hunyad megyébe kalauzolja el az érdeklődőket. Nagyág katolikus, továbbá Alvinc, Boroskrakkó, Kéménd, Magyarigen, Marosszentimre, Sárd és Tövis református templomait mutatja be a fent leírt módon. Később újabb útvonalak létrehozását tervezzük mind Erdélyben, mind a Felvidéken, Kárpátalján és másutt.

Az applikáció letölthető az iOS és az Android rendszereire is. Jó barangolást Erdély-Hegyalján!

Kérjük, segítse munkánkat: ha hibát, következetlenséget, problémát talál a Toronyiránt applikációban, írjon nekünk a wekerle.szabolcs@gmail.com címre, hogy fejleszthessük szolgáltatásunkat. Köszönjük!