Végére ért a Gyöngyöspatán található 19. századi lakóépület felújítása

Végére ért a Gyöngyöspatán található 19. századi lakóépület felújítása, melynek kezdetéről ebben a posztban számoltunk be.

Az felújítási munkák elsőként a födém-, és falszerkezetek megerősítésére irányultak, a homlokzat felújításával, majd helyreállították a lakóház padlóburkolatait, belső falfelületeit, restaurálták a kőkeretes ablakokat és az eredeti vasalataikkal fennmaradt ajtószárnyakat. A konyhafödém az egykori szabadkémény megjelenítésével újult meg.

Mind a beltérben, mind a kültérben, a falakon meghagyott tanúfelületek mutatják, hogy sok helyen megmaradt az eredeti mészrétegek vastag bőre is. A régiek az időjárásnak kitett felületek utolsó mészrétegét természetes impregnáló anyaggal keverték be: jó zsíros, frissen fejt meleg tejjel. Így nem mossa ki olyan könnyen az eső és nem hagy olyan könnyen nyomot a hozzádörgölődő kabát-ujj…

A felújítást megelőző szakértői vélemények a felújítási terv, valamint a falszerkezetek megerősítése, a homlokzatok és belső falfelületek helyreállítása is a Népi Építészet Program támogatásával valósult meg.