Sok százan ünnepelték II. Rákóczi Ferenc születésnapját a felvidéki Borsiban

II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született a Felvidéken, Sátoraljaújhelytől alig 5 kilométerre található, javarészt magyarok lakta Borsi településen. Az itt álló Rákóczi-kastélyt 2018 és 2021 között újították fel magyar kormányzati támogatásból. Magyar reneszánsz építészetünk kiemelkedő épülete teljes belső és külső rekonstrukción esett át, létrejött a Rákóczi három születése című, a fejedelem életét bemutató interaktív kiállítás, a kastélyban szabadulószobát és körpanoráma-vetítőt rendeztek be, az ide látogatók virtuálisvalóság-játékon is kipróbálhatják ügyességüket, az épület egyik szárnyában pedig 16 szobás szálloda és étterem kapott helyet. A fejlesztések folytatódnak: európai uniós támogatásból a kastély mellett folyó Bodrogon kajak-kenu és kerékpár táborozóhely épül, kuruc tematikájú játszóteret alakítanak ki és tájépítészek tervei szerint rendezik az épület környékét is. A fejlesztések célja, hogy a kastély a Rákóczi-kultusz méltó emlékhelye legyen, emellett pedig szűkebb környezetével együtt felkerüljön a turisztikai térképre. A megújított kastélyt 2021 júniusában Zuzana Čaputová szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök adta át.

A Borsi Rákóczi Kastélyközpont Borsi község önkormányzata, a Teleki László Alapítvány és a helyi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás közreműködésével március 27-ére, a fejedelem születésnapjára ünnepséget szervezett II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére. Számos Kárpát-medencei civil szervezet és önkormányzat, politikusok, magánszemélyek hajtottak fejet a fejedelem emléke előtt, Budapestről a Teleki László Alapítvány és a Hon-tours utazási iroda szervezésében hagyományteremtő szándékkal zarándokvonat indult, amelyen 314 zarándok érkezett a felvidéki településre. A Rákóczi-szobornál tartott megemlékezésen beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A felemelő, a fejedelem emlékéhez méltó eseményről és a zarándokvonat útjáról készült kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=W29gHpFg-fQ.

A Kossuth Rádió A hely című műsora március 28-án Borsival és a kastély felújításával foglalkozott:

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/03/26/a-hely-a-felujitott-borsi-rakoczi-varkastely

Az ünnepségről az MTI is tudósított:

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/03/27/potapi-ma-legfobb-feladatunk-hogy-kialljunk-a-beke-es-a-biztonsag-mellett

Az ünnepségről élő közvetítést láthattak az érdeklődők a Teleki Alapítvány Youtube-csatornáján, amely itt visszanézhető: