Restaurálták Balatonalmádiban a Pinkóczi temetői keresztet

A Népi Építészeti Program nem csak lakóházak, gazdasági épületek, hanem a falusi közösségek egyéb építményei, szakrális kisemlékei helyreállítására is nyújt támogatást. Ezen emlékek egyike a balatonalmádi Pinkóczi temetői kereszt. Az Öregtemetőben számos szép síremlék között, a kápolna előtt áll az a kereszt, amelynek felújításáról döntött Balatonalmádi önkormányzata.
A Krisztus alakját tartó több elemből álló vörös homokkő talapzatot és a keresztet 1907-ben egy helyi kőfaragó mester készítette. Bár a korpusz vasöntvénye máig plasztikailag ép, a kereszt és lábazata hátrafelé kissé megdőlt, a kőfaragványon szemcselepergések jelentkeztek, felülete helyenként feltáskásodott, mohával, zuzmóval szennyezett.
A talapzat kibillenése az egyes kőtömbök közé illesztett ékekkel korrigálható volt. A restaurálás során a kőelemek fugáinak tömítése, vegyszeres és nagynyomású vizes mosás, a pergő részek szilárdítása, majd a plasztikai hiányok kiegészítése készült el, a kőanyag a további nedvesség elleni védelem érdekében felületi hidrofobizálást kapott. A szobrot tisztítás és rozsdátlanítás után ezüstös bronzszínre olajfestékkel patinázták.
A Népi Építészet Program támogatta az előzetes statikai és restaurátori szakvélemények elkészítését és a restaurátori munkák megvalósulását is.