Népi építészet: átadták a Vargha László-díjat

Március 1-jén, szerdán került sor a Vargha László-díj átadására Budapesten, a Teleki László Alapítvány központjában, ahol megnyílt az Élhető örökség – a Népi Építészeti Program eredményei képekben című kiállítás is.

A Vargha László-díjat 2019-ben alapították, az elismerést az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja, a szentendrei Skanzen, a Műegyetem és az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkárság műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára által létrehozott kuratórium ítéli oda a népi építészetért különösen sokat tevő szakembereknek, alkotócsoportoknak.

A díjat dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkárság műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára nyújtotta át. Az életműdíjat Pataky Emőke építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, főiskolai oktató és Gráfik Imre etnográfus, muzeológus, a néprajztudományok kandidátusa kapta. Ifjúsági kategóriában Kondor Tamás egyetemi docens és Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara “ÕSTÕL MARADOTT…” program csoportja vehette át a díjat.

A helyettes államtitkár megnyitotta az Élhető örökség – A Népi Építészeti Program eredményei képekben című, korábban a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában, illetve Bicskén már bemutatott kiállítást is, amely egy hónapig ingyenesen megtekinthető hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között Budapesten, a Teleki László Alapítvány központjában (1067 Budapest, Eötvös u. 24., I. em. 10.).