padei templom th

Megkezdődött a vajdasági szórványtemplomok állapotfelmérése

padei templom thA Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával végzett programban a március elejei szemlén négy, idén nyárig pedig összesen mintegy húsz templomot tekintenek meg a Teleki László Alapítvány építészei. Káldi Gyula, Éber András és Tegzes István az első helyszíni szemlén a Bánátban Beodrán, Bocsáron és Padén, valamint a Bácskában, Bajmokon járt. A szakemberek nem csak az épületek értékeit vették számba, a helyi közösség állapotáról is tájékozódtak az érintett településeken.

A külhoni magyar vonatkozású műemlékek megmentésében közreműködő Teleki László Alapítvány szakemberei további két alkalommal látogatnak majd el a Vajdaságba, hogy június végéig húsz templom adatait dolgozzák fel. Az állapotfelméréskor az Alapítvány szakemberei nemcsak az épületek értékeit és a helyi magyar közösség állapotát veszik számba: egy műszaki véleményezés is születik, amelyben felvázolják a legfontosabb felújítási munkálatokat.

A Magyar Kormány értékmentő programjának keretében már számos vajdasági templom újult meg az elmúlt évtizedben, nem véletlenül, hiszen a Délvidéken számos nagyméretű istenháza, köztük több műemlék található, amelyek fenntartása, karbantartása komoly terhet ró a helyi közösségekre. Támogatást kapott egyebek között az Aracsi Pusztatemplom, a pacséri, a szenttamási, az eleméri, a topolyai, a csókai és a bajsai templom. A módosi templom sekrestyetető-javításhoz, a szerbcsernyei templom pedig a tetőszerkezet-felújításához kapott segítséget.