Lángi József restaurátor kapta a Granasztói György-díjat – Konferenciát tartottak Budapesten a határon túli épített örökség legkiválóbb szakemberei

Csütörtökön, április 28-án tartották Budapesten, a Teleki László Alapítvány központjában a Rómer Flóris-terv – Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében című konferenciát.

A konferenciát Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg. A résztvevők ezután Wittinger Zoltán előadását hallhatták a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjéről, a borsi Rákóczi-kastély felújításáról. Arról, hogy a fejedelem magyar állami támogatásból, teljeskörűen megújított szülőházát hogyan lehet fenntartható módon működtetni a jövőben, már Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója osztotta meg gondolatait.

A további, kiemelkedő művészettörténészek, restaurátorok, örökségvédelmi szakemberek által tartott előadásokon szó volt a keresdi Bethlen-kastélyról, a szepesbélai Árpád-kori templom jelentőségéről, délvidéki templomfelújításokról, Péder és Abaújszina református templomainak felújításáról, illetve a munkálatok közben előkerült újabb leletekről, Magyarszovát unitárius templomáról, Pelbárthida és Örvénd református templomainak helyreállításáról. Az eseményt a helyszínen vagy online követő érdeklődők hallhattak ezenkívül történelmi faszerkezetek és templomi padok kormeghatározásáról, a tamáshidai romtemplom helyreállításáról, Pókafalva református romtemplomának megmentéséről, a kismuzsalyi romtemplom műemléki helyreállításáról, továbbá szó esett a siteri és magyarremetei templom különleges falképkincsének restaurálásáról.

A konferencián Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár bemutatta az Élhető örökség című új kötetet. A határon túli épített örökség megóvására létrehozott Rómer Flóris-tervhez hasonlóan az anyaországi népi építészeti örökség megmentésére indított Népi Építészeti Programot lebonyolító Teleki László Alapítvány új kiadványából a Népi Építészeti Program tizenhét kiemelkedő projektjét ismerhetik meg az olvasók.

Füleky Zsolt ezután átadta a Granasztói György-díjat, amelyet évről évre a Kárpát-medencei örökségvédelemben végzett kimagasló munkáért osztanak ki. Az idei díjazott Lángi József restaurátor, aki a Rómer Flóris-terv számos projektjén dolgozik – többek között a nevéhez fűződik a kárpátaljai Visk református templomában található, művészettörténeti szenzációnak számító falképegyüttes kutatása és restaurálása, vagy az ugyancsak kiemelkedő jelentőségű magyarremetei és siteri falképleletek helyreállítása.

A konferenciát visszanézheti ezen a linken.