Élhető örökség – válogatás a Népi Építészeti Program helyreállításaiból

ISBN: 978 963 7081 35 4
Megjelenés éve: 2022
Ára: 9.900.-Ft
Az Élhető örökség c. kiadvány a Népi Építészeti Program keretében felújított épületek közül tizenhetet – tizenhét igazán gyönyörű példát – bemutató kiadvány, amely reményeink szerint egy sorozat első kötete.

A könyvben szereplő épületek egy adott település vagy tájegység jellemző építésmódját őrzik, de sok esetben a régió hagyományos tárgyi kultúráját is bemutatják. Népi építészeti örökségünk tájegységenként igen változatos formai és stílusjegyeket hordoz. Magyarország és a Kárpát-medence magyarlakta területeinek különböző vidékein anyaghasználatban, szerkezeti kialakításban és méretben is jelentős eltéréseket találunk.

A népi építészet jellemző építményei közé soroljuk a lakóházakat, a gazdasági épületeket (istálló, pajta, ól, góré), a kisebb melléképületeket (kút, füstölő, aszaló, pince) és a falusi közösségek építményeit (malom, csárda, tanítói lak, felekezeti iskola), valamint a falu közössége által állított kisemlékeket. (útszéli kereszt, képoszlop).

A kötet megrendelhető a Teleki László Alapítványnál a telekialapitvany@gmail.com e-mail címen, 9.900 forintos áron.