Januárban ismét támogatás kérhető szakmai előkészítésre

A Népi Építészeti Program keretében újabb támogatásikérelem-benyújtási lehetőséget hirdetünk meg január 19-i kezdettel.

Azok a szervezetek vagy magánszemélyek igényelhetnek támogatást, amelyek-akik népi építészeti értéket képviselő, egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) vagy területi védelem alatt álló ingatlan tulajdonosai.

A szakmai előkészítésbe beletartozik a népi építészeti emlék építészeti értékeinek azonosítása, illetve az épület szerkezeteinek állapotát értékelő dokumentációk (építészeti felmérés, építéstörténeti dokumentáció és értékleltár, statikai és faanyagvédelmi szakvélemény, diagnosztika, falkutatás, szakrestaurátori terv) és a felújítási építészeti terv elkészítése, melyek megalapozhatnak egy későbbi építési támogatási kérelmet; a mostani kiírásban ezek finanszírozására kérhető támogatás.

Az előző évek gyakorlatától eltérően az eddig az év közepén megjelenő kimondottan Tájházak részére szóló támogatási forma idén külön nem jelenik meg, hanem egybeolvad az általános támogatási kiírásokkal. Tehát a most megjelenő kiíráson a Tájházak a korábban is alkalmazott kedvezőbb támogatási feltételekkel nyújthatnak be kérelmet. További változás, hogy helyi védettség esetén a településkép-védelmi rendeletben a kérelem benyújtásának napjáig jogerősen megállapított védettség igazolása szükséges. A tervezői költségvetés-kiírás a szakmai előkészítés kötelező elemévé vált.

A Népi Építészeti Programot a magyar kormány hozta létre. A 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből zajló program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson népi építészeti értéket képviselő védett épületek tulajdonosainak.

A Teleki László Alapítvány honlapján január 19-én, 12 órakor tesszük közzé a támogatási kiírást, ahol az ingatlantulajdonosok bővebb információt kapnak a kiírásról. A támogatást kérelmezőknek 40 nap áll rendelkezésére a kérelmek benyújtására.

További információ a kapcsolat@nepiprogram.hu e-mail címen kérhető.