Rakoczikastely th

„Isten segítse!” – Megkezdődött a borsi Rákóczi-kastély felújítása

Rakoczikastely th

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjének első ütemére a magyar állam 805 millió forint támogatást biztosít.

2018. szeptember 26-án a szlovákiai Borsiban megkezdődtek a Rákóczi-kastély felújítási munkálatai. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón beszédet mondott Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány és a beruházást lebonyolító II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója, akik időkapszulát is elhelyeztek az építkezés területén.

Borsi Sátoraljaújhelytől alig három, Kassától mintegy hatvan kilométerre fekszik. A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett ki pompás reneszánsz épületté. Az épület jelentőségét egyfelől az adja, hogy 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc, örökségvédelmi szempontból pedig ez felvidéki reneszánsz építészetünk egyik legszebb és legjelentősebb emléke.

Az épület története jellegzetes Kárpát-medencei kastélysors: a Rákóczi-szabadságharc bukása, 1711 után többször is gazdát cserélt, 1945-ben pedig államosították. Ezután működött benne iskola, munkásszállás és raktár, állapota romlott, értékei folyamatosan pusztultak. 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került. Megkezdték felújítását, ám az hamar félbemaradt; 2000-ben újra megindult a rekonstrukció, de 2006-ban ismét leálltak a munkálatok.

A kastély története 2013-ban szerencsés fordulatot vett: Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök találkozóján úgy döntöttek, a két ország együttműködik az épület felújításában. A Miniszterelnökség felkérésére a Teleki Alapítvány és Borsi önkormányzata létrehozta a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet, hogy ezen keresztül bonyolítsa le a várkastély felújítási programját. A projekt első ütemére a magyar állam 805,5 millió forintot biztosít.

Az építőtelep megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: a Rákóczi-kastély felújítása a határon túli magyar örökségvédelem kiemelt projektje. A kastély, a helyreállítást követően, egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató múzeumnak ad otthont, illetve konferenciaközpont és vendéglátó funkciót tölt be.

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója röviden vázolta az épület történetét: a reneszánsz kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években Lux Kálmán műépítész végzett jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkálatokat. A mai keleti szárnyat egy korábban itt állt épület helyén ekkor emelték. A magyar kormány 805 millió forintos támogatása, tudtuk meg a Teleki László Alapítvány igazgatójától, a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását, valamint a kő- és falkép-restaurátori munkálatok elvégzését biztosítja. A felújítás irányítója Wittinger Zoltán építész.

A sajtóesemény résztvevői a beszédek elhangzása után időkapszulát helyeztek el az építkezés területén. Az ebben elrejtett, a kastély eddigi sorsát vázoló, a felújítás időpontját rögzítő rövid, utókornak szánt szöveg ezekkel a szavakkal végződik: „A felújítási munkálatok a mai napon, 2018. szeptember 26-án elkezdődtek. Isten segítse!”