Borsi: milyenek legyenek az árnyékoló roletták?

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje, a felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély felújítása a végéhez közeledik.

Az A épületrészben villanyvezetéket szerelnek az első és második emeleten. Az akadálymentes használatot lehetővé tevő lift hatósági engedélyeztetése befejeződött, ahogyan elkészült az ámbitus kerámia padlóburkolatának lerakása is. Az emeleti helyiségek tölgyfa anyagú padlóburkolása nemsokára ugyancsak befejeződik. Megkezdődött a fejedelmi lakosztályok vizesblokkjainak padlóburkolása.

A B épületrészben az első és második szinti ajtótokok behelyezését végzik, a szélfogóban pedig elkezdődött a lábazat alatti vakolat felhordása.

A belső udvarban kiásták az árkot a csapadékvíz elvezetésére, és telepítették a csapadékvíz
gerincvezetékének egy szakaszát.

A jelentkező apróbb hibákat folyamatosan javítják. A kassai műemlékvédelmi hivatal képviselője kérte, hogy az építésvezető utasítsa az ott lévő dolgozókat a meglévő vakolatok megóvására, azokat nem szabad eltávolítani, és erre fokozottan ügyeljen a régészeti felügyelő is.

Hamarosan megrendelik az árnyékoló rolettákat is. Arról, hogy ezek milyenek legyenek, még egyeztetnek a tervezők, a kivitelezők és a műemlékes szakemberek.

A II. Rákóczi Ferenc n.o. munkatársai és a projekten dolgozók hetente, a helyszínen szoktak egyeztetni, bejárást tartani. Jelenleg kérdés, hogy a járványhelyzet alakulása meddig engedi meg a helyszíni bejárást – akárhogy is változik, ahogyan már tavasszal, a projekt egy esetleges határzár esetén sem áll le.