Borsi: kiállítás és lapidárium

A borsi Rákóczi-várkastélyban nyár közepén is zavartalanul folyik a munka. Mostanában kevésbé látványos, ám annál lényegesebb tevékenységek folynak mind az A, mind a B épületben.
Az A épületrészben folytatódik a villanyvezeték szerelése az első és a második szinten is. Az első szinten zajlik a hidegburkolás, a vizesblokkokban elkezdődött a csempézés. A tetőtérben elkezdődött a villanyvezeték berakása, és nemsokára befejeződik a lift szerelése is. (Elvárás, és ma már természetes is, hogy az épület akadálymentes lesz, a lift elsősorban ezért kerül az épületbe.)

A B épületrészben a déli és nyugati oldalon leszigetelték a fal lábazati részét.

A restaurátorok is dolgoznak, folytatják a kapualj boltív vakolatainak, illetve a lépcsőház vakolatainak javítását, a nyugati oldal homlokzatát pedig véglegesítették.

Miután jövő tavasszal, Rákóczi fejedelem születésnapján az épületet ünnepélyesen átadják a nagyközönségnek is (maga a felújítás várhatóan hamarabb befejeződik), magán a kastélyon és szintén rendbe hozott környezetén kívül látnivaló lesz egy Rákóczi életével és korával foglalkozó kiállítás. Ezen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársai dolgoznak, és annyit mindenképp lehet tudni róla, hogy korszerű, interaktív, a mai kor kiállítás-tervezési trendjeit követő tárlat jön létre, amely úgy lesz informatív, hogy közben szórakoztat is.
Létrejön ezenkívül egy lapidárium is, itt a feltárt és megmaradt faragott kövek, illetve a kőkeretek maradványai lesznek láthatók. Hogy ezek ne akadályozzák a felújítási munkálatokat, három-négy hónapra az önkormányzat által kijelölt helyre kerülnek, ahol a régészeti szakértő megkezdi a kőanyag lajstromozását, válogatását, és javaslatot ad a bemutatásra szánt elemekre.