Élhető örökség

Élhető örökség: elkészült a Népi Építészeti Program keretében felújított épületek közül tizenhetet – tizenhét igazán gyönyörű példát – bemutató kiadványunk, amely reményeink szerint egy sorozat első kötete.

A könyvben szereplő épületek egy adott település vagy tájegység jellemző építésmódját őrzik, de sok esetben a régió hagyományos tárgyi kultúráját is bemutatják. Népi építészeti örökségünk tájegységenként igen változatos formai és stílusjegyeket hordoz. Magyarország és a Kárpát-medence magyarlakta területeinek különböző vidékein anyaghasználatban, szerkezeti kialakításban és méretben is jelentős eltéréseket találunk.

A népi építészet jellemző építményei közé soroljuk a lakóházakat, a gazdasági épületeket (istálló, pajta, ól, góré), a kisebb melléképületeket (kút, füstölő, aszaló, pince) és a falusi közösségek építményeit (malom, csárda, tanítói lak, felekezeti iskola), valamint a falu közössége által állított kisemlékeket. (útszéli kereszt, képoszlop).

A Magyar Kormány által elindított, a Teleki László Alapítvány szervezésében megvalósuló Népi Építészeti Program ezen értékes vidéki épített örökség megóvása, megőrzése és fenntartása érdekében nyújt támogatást egyedi vagy területi védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállításához.

A kötetben találnak többek között tájházakat, lakóházakat és portákat, gazdasági épületeket, pincéket és présházakat, szakrális kisemlékeket és pompás díszítőfestéseket Bajától Balatonakalin és Keszőhidegkúton át Magyarszecsődig és tovább.

Az Élhető örökség című könyvet április 28-án mutatjuk be a Teleki László Alapítvány Rómer Flóris Terv éves konferenciáján.

A kötet megrendelhető a Teleki László Alapítványnál a telekialapitvany@gmail.com e-mail címen, 9.900 forintos áron.