Az eltűnt Maros-völgyi kolostorlánc nyomai: rendkívüli kőfaragványok kerültek elő a romániai Borosjenőn

Az Aradhoz közeli Borosjenőn (Ineu) a várkastély felújítása közben különleges kőfaragványok bukkantak elő. Ezek, mint bebizonyosodott, ugyanúgy a valaha a település határán állt, feltárásra váró dénesmonostori kolostorból kerültek oda, mint a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításának központi darabja, a „borosjenői Szirén”, amely eddig egyedüliként emlékeztetett a hajdani Maros-völgyi kolostorlánc egyik fontos épületére.

A partiumi Maros-völgyben az Árpád-korban a sóvámok beszedése révén rendkívüli gazdagságra szert tett bencés kolostorok sorakoztak. Ezek mára jórészt nyomtalanul eltűntek, feltárásuk az elkövetkező évek feladata. A XVI. században épült borosjenői várkastélyba beépített faragott kövek a majd ezer évvel ezelőtt épült monostorok gazdagságát és díszességét hirdetik. A lelet valódi művészettörténeti szenzáció, amely bizonyítja, hogy a Maros-völgy kolostorai ebben az időben az egri, székesfehérvári és egyéb előkelő egyházi-állami központok építészeti munkáival vetekedtek.

A kövek kiemelése, azok további vizsgálata a magyar kormány által életre hívott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretéből, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában történik.

A kiemelkedő leletet 2019. december 11-én, szerdán délután 15 órakor mutatjuk be Budapesten, a Batthyány Lajos Alapítvány székházában (VI. kerület, Eötvös u. 24.).

Meghívó