Rákóczi három születése

A borsi kastélyban bemutatásra kerülő, II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás tervezése januárban fontos állomásához érkezett. A kiállítás koncepciótervét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata szakértők bevonásával készítette el.
A tárlat a tervek szerint bemutatja a kastély történetét, egy 17. századi birtok működésének lényegét. Kitekintést ad a korabeli Európára, ismerteti a Rákóczi család ősfáját. Szemlélteti a korabeli betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket. A kiállítás illusztrálja, hogyan bántak a 17. századi csecsemőkkel, áttekintést ad Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, megidézi szökését a bécsújhelyi börtönből. A tárlat ismerteti a szabadságharc okait, megjeleníti a tábori élet mindennapjait, vázolja a fejedelem szabadságharc utáni reményeit, bepillantást enged rodostói napjaiba.
A bemutató Rákóczi emlékezetével zárul, áttekintést kaphatunk arról, hogyan ápoljuk a fejedelem, a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban vagy akár a bélyegeken, élelmiszereken.