kukullovar17 th

Végéhez közeledik a küküllővári református templom felújítása

kukullovar17 th

Az erdélyi falu központjában álló 11.-12. században épült műemlék valószínűleg háromhajós, főesperesi templom volt. Ma is álló tornya német források szerint 11. századi. Az Árpád-kori templomot több ízben átépítették román, később gótikus stílusban. A torony oldalán 13. századi tatár fejet ábrázoló freskó, a templomban középkori freskók láthatóak. A három évvel ezelőtti felújítás a torony újrazsindelyezésével kezdődött, majd elkészült a teljes torony újrafedése és a szentély tetőszerkezetének helyreállítása. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Teleki László Alapítvány szervezésében zajló munkálatoknak köszönhetően idén tavasszal újra birtokba vehette a felújított templomhajót a gyülekezet. A teljes körű felújítás utolsó szakaszában újravakolták és kifestették a templomhajótól fallal elválasztott használaton kívüli szentélyt. A régészeti feltárást követően pedig elkészült a kriptához vezető lépcső, és a tégla aljzat, valamint elkezdődött a rossz állapotban lévő kőrészletek restaurálása is.