Könyvbemutató a Vallásszabadság Házában

A Teleki László Alapítvány és az Exit Kiadó tisztelettel meghívja 𝐓𝐨́𝐭𝐡 𝐁𝐨𝐠𝐥𝐚́𝐫𝐤𝐚, 𝐅𝐞𝐡𝐞́𝐫 𝐉𝐚́𝐧𝐨𝐬: 𝐒𝐞𝐩𝐬𝐢𝐬𝐳𝐞́𝐤 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐚𝐤 𝐭𝐨̈𝐫𝐭𝐞́𝐧𝐞𝐭𝐢 𝐟𝐚- 𝐞́𝐬 𝐭𝐞𝐭𝐨̋𝐬𝐳𝐞𝐫𝐤𝐞𝐳𝐞𝐭𝐞𝐢 c. kötet, valamint 𝐌𝐢𝐡𝐚́𝐥𝐲 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜, 𝐒𝐳𝐚́𝐬𝐳 𝐄𝐫𝐳𝐬𝐞́𝐛𝐞𝐭: 𝐌𝐢́𝐯𝐞𝐬 𝐟𝐚𝐦𝐮𝐧𝐤𝐚́𝐤 𝐄𝐫𝐝𝐞́𝐥𝐲𝐛𝐞𝐧 c. kötet könyvbemutatójára.

Az eseményen köszöntőt mond dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója és Nagy Péter, az Exit Kiadó igazgatója. A könyveket Kovács András művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és Mihály Ferenc farestaurátor mutatja be.

Helyszín: Kolozsvár, Vallásszabadság Háza, konferenciaterem, Kossuth Lajos utca (December 21. sugárút) 14. szám
Időpont: 2024. április 10., szerda, 16 óra

A könyvekről:
𝐓𝐨́𝐭𝐡 𝐁𝐨𝐠𝐥𝐚́𝐫𝐤𝐚, 𝐅𝐞𝐡𝐞́𝐫 𝐉𝐚́𝐧𝐨𝐬 | 𝐒𝐞𝐩𝐬𝐢𝐬𝐳𝐞́𝐤 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐚𝐤 𝐭𝐨̈𝐫𝐭𝐞́𝐧𝐞𝐭𝐢 𝐟𝐚- 𝐞́𝐬 𝐭𝐞𝐭𝐨̋𝐬𝐳𝐞𝐫𝐤𝐞𝐳𝐞𝐭𝐞𝐢
Mit tudhatunk meg Sepsiszék templomainak történeti faszerkezeteiről a helyszíni megfigyelések, a fák évgyűrű-vizsgálata, és az írott források alapján? Milyen új adatokkal szolgál a faszerkezetek kutatása a templomok építéstörténetéhez? Ezekre a kérdésekre ad választ Tóth Boglárka régész-dendrokronológus és Fehér János művészettörténész kutatásait bemutató, frissen megjelent könyv.
𝐌𝐢𝐡𝐚́𝐥𝐲 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜, 𝐒𝐳𝐚́𝐬𝐳 𝐄𝐫𝐳𝐬𝐞́𝐛𝐞𝐭 | 𝐌𝐢́𝐯𝐞𝐬 𝐟𝐚𝐦𝐮𝐧𝐤𝐚́𝐤 𝐄𝐫𝐝𝐞́𝐥𝐲𝐛𝐞𝐧
Elképesztően nagyszámú és ismeretlen a XV-XVI. századi erdélyi festett-faragott famunkák szerencsés módon fennmaradt emlékanyaga, melyből eddig Magyarországon nem készült összefoglaló munka. A kötet szól a szakmának (építészek, művészettörténészek, restaurátorok, történészek és műemlék-helyreállításban résztvevők) mindenféleképpen, de pont úgy az érdeklődőknek vagy éppen a kirándulóknak is. A bevezető, a kutatástörténeti ismertető, valamint az előtanulmányok után szereplő adattárban több mint 134 helyszín műalkotásait mutatja be a szerzőpáros. A könyv képanyaga rendkívül gazdag, közel 900 fotó szemlélteti az ismertetett tárgyi emlékeket.