Középkori templomok útja

Szabolcs-Szatmár-Bereg

„Középkori templomok útja” címen, a Magyar-Román Határmenti Együttműködési Program támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács közreműködésével, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség szakmai koordinációja mellett született meg. A tematikus turisztikai útvonal egy, a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. A program célja az volt, hogy kiemelkedő örökségturisztikai értéket jelentő, de önmagukban nagyobb vonzerőt nem képviselő középkori templomokat összekötve és ezzel egy közös tematikus úttá fejlesztve, közösen népszerűsítve és információkat biztosítva jöjjön létre egy közös tematikus turisztikai útvonal a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyék között. Ennek értelmében a tematikus útvonal hivatott bemutatni a történeti Szatmár középkori egyházi örökségét, a kereszténység bástyáit az árpád-kori építészet határában.Read Morehttps://www.telekialapitvany.hu/joomla/components/com_jce/editor/tiny_mce/plugins/article/img/readmore.png);”>

Mitől tematikus út a középkori templomok útja?

Egyrészt örökségturisztikai, másrészt vallásturisztikai szempontból tekinthető tematikus útnak.

A középkori templomok útja, mint örökségturisztikai látványosság:

Többségében olyan középkori eredetű templomok alkotják, amelyek műemléki védelem alatt állnak és a történeti Szatmár jellegzetes templomépítészeti hagyományait és karakterét reprezentálják. A látogató megismerheti ezt a páratlan építészeti és kulturális örökséget, amely egyedülálló a Kárpát-medencében. A történeti Szatmár kifejezetten nagy létszámú műemlékvédelmi oltalom alatt álló épített értékkel rendelkezik, magyarországi viszonylatban is jelentősnek mondható ezen a vidéken a műemlékek területi koncentrációja. A templomok egy részének teljes körű restaurálása az elmúlt években megtörtént, amelyből három felújítást, Europa Nostra díjban részesítettek, elismerve ezzel a helyreállítási munkálatok minőségét. A 27 magyarországi Europa Nostra díjban részesített épület közül, három itt található: Szamosújlak 1997-ben, Sonkád 1998-ban, Gyügye 2004-ben nyerte el a kitüntetését.

A középkori templomok útja, mint vallástörténeti látványosság:

Ez az útvonal nem kizárólag örökségturisztikai, hanem vallástörténeti mementó és bejárása spirituális élmény. A látogatók részesei lehetnek ezen a vidéken a kereszténység megszilárdulásának és a reformáció előretörésének, hiszen vallástörténeti események figyelembevételével joggal tekinthetünk erre a térségre, mint a reformáció magyarországi bölcsőjére. Olyan meghatározó vallástörténeti eseményeknek adtak otthont ezek templomok, amelyek hozzájárultak a reformáció megszilárdulásához. A történeti Szatmár hamarabb vált protestánssá, mint a kálvinista Rómaként ismert Debrecen, vagyis okkal nevezhetjük ezt a vidéket a reformáció magyarországi forrásának. Ezzel párhuzamosan a látogató megtapasztalhatja, érzékelheti azt az áhítatot, alázatot, amelyet ez a perifériára szorult vidék közösségei gyakorolnak a mindennapi hitéletükben.

A „Középkori templomok útja” megismertetése és népszerűsítése érdekében létrejött egy a maga nevében egyedülálló honlap, amely a www.temple-tour.eu címen érhető el magyar, román és angol nyelven.

Elszánt törekvése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, hogy a „Középkori templomok útja” a jövőben kiterjedjen a történeti Bereg területére, vagyis bekapcsolódjon az útvonalba Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi része és Kárpátalja megye bizonyos részei. A történeti Bereg szintén olyan gazdag és egyedülálló egyházi örökséggel rendelkezik, mint a történeti Szatmár. Ez magától érthetővé teszi a beregi templomoknak a bekapcsolását az útvonalba, egyesítve ezzel a történelmi határokat és a kulturális egyházi örökség tekintetében az egykori Szatmár és Bereg vármegyéket. Ezzel lehetővé válik, hogy a Kárpát-medence, három országot átszelő, egyik legjelentősebb örökségturisztikai és vallásturisztikai útvonala jöjjön létre.