Kiszsolna pártfogója a világ tetején!

Lois Abbingh, a holland női kézilabda-válogatott játékosa tornagyőztes, egyben 71 góllal a viadal gólkirálya lett vasárnap Tokióban, a világbajnokságon.

Ez gyönyörű teljesítmény, de a Teleki László Alapítvány szempontjából első pillantásra nem érdekes. Kivéve, ha tudjuk, hogy az 1992-ben született játékos milyen fontos szerepet játszott az erdélyi Kiszsolna templomának megmentésében.

A Beszterce-Naszód megyei település volt evangélikus temploma a XIV. század derekán épült. A XVIII. században felújították, a szentély falait felmagasították, a hajót boltozattal fedték, homlokzatait átformálták. A település szász lakossága a XX. század utolsó harmadára elfogyott. A templom az 1970-es évek óta romosodik. És éppen a tető nélkülivé vált istenháza pusztulása hozta felszínre azt a művészettörténeti szenzációt, amely néhány éve a világsajtót is bejárta: a belső falak málló vakolata alól előkerült a Giotto által a római Szent Péter-székesegyház számára készített Navicella mozaik hű másolata. Maga a Navicella a XVII. században megsemmisült, reprodukciót pedig a közelmúltig csupán hármat ismertek: egyet Firenzéből, egyet Pistoiából és egyet Strasbourgból. Ezek mellé sorakozott fel Kiszsolna.

A templom megmentésének munkájába afféle jószolgálati nagykövetként a klasszis holland kézilabdázó is bekapcsolódott. A máramarosi HCM Baia Mare, azaz a Nagybánya játékosaként időt és energiát nem kímélve járt közben azért a megyei tanácsnál, hogy engedélyezzék, támogassák a templom felújítását, a falfestmények rekonstrukcióját.

Arra, hogyan kapcsolódott be a munkába, a Magyar Idők egy korábbi cikkében https://www.magyaridok.hu/sport/abbingh-a-joszolgalati-kovet-424621/ Abbingh így emlékezett: “Amikor Nagybányára szerződtem, sérülten érkeztem, így bőven volt időm bejárni a környéket. És meglepődtem, milyen gyönyörű tájak, műemlékek vannak itt, amelyekről a világnak fogalma sem lehet. ” Az interjúban elmondja, hogy Kollár Tibor kérte fel, segítsen. Hogy miért? “Mert megengedhetetlenek tartom, hogy egy ilyen templom, egy ilyen érték összedőljön. Ez az egész emberiségé kellene, hogy legyen, de nincs, aki gondját viselné. Vagy ha van, akkor ebben szívesen veszek részt. Ezért amikor felkértek erre a szerepre, örömmel vállaltam. A közösségi médiában elég sokan követik, mivel foglalkozom, mi érdekel, ezért bízom benne, itt is segíthetek.”

Abbingh, Kollár Tibor és a magyar kormány által indított Rómer Flóris-tervet lebonyolító Teleki László Alapítvány erőfeszítései sikerrel jártak, a rendkívüli értékű kiszsolnai freskó megmenekült, a templomot befedték. Most pedig a jószolgálati nagykövet is felért a világ tetejére. Szívből gratulálunk!

A kiszsolnai templomról itt http://www.romerterv.hu/muemlekeink/kiszsolna-volt-evangelikus-templom-erdely/ és itt https://ujember.hu/kiszsolna-vilagszenzacioja/ olvashat bővebben.