Értékmentés járvány idején

A felvidéki Borsiban a magyar kormány támogatásával zajlik teljes felújítás a Rákóczi-várkastélyban. A munka a járványhelyzetben sem szünetel – csak éppen igényelt néhány kreatív átalakítást.
Miután Magyarországon és Szlovákiában is érvénybe léptek a járvánnyal kapcsolatos korlátozások és előírások, a felújítást lebonyolító Teleki László Alapítvány hamar lépett, hogy ne legyen fennakadás a restaurálás folyamatában.
A szlovákiai kollégák szinte megállás nélkül dolgoztak tovább az épületben – természetesen, mint a képeken is látható, maszkban, tartva egymástól a szükséges távolságot.
A magyarországi tervezők, projektmenedzserek, a Teleki Alapítvány munkatársai „békeidőben” hetente jártak ki megtekinteni a munkálatokat. Erre most nincs lehetőség, ám a heti szemlék így sem maradnak el: a szlovákiai kollégák videokonferencián mutatják be a projekt aktuális helyzetét, és az anyaországból bekapcsolódó résztvevőkkel ezen az úton beszélik meg a szükséges teendőket.
A borsi Rákóczi-várkastély felújítása a tervezett ütemben halad, és várhatóan idén lényegében be is fejeződik. A kastély ünnepélyes átadása a tervek szerint 2021 márciusában, az itt született II. Rákóczi Ferenc születésnapján lesz.