borsi1029 th

Borsi Rákóczi-kastély: továbbra is jó iramban halad a felújítás

borsi1029 thAmikor szeptember 26-án hivatalosan is bejelentették a borsi Rákóczi-kastély felújításának megkezdését, még maguk a rekonstrukciót irányító és koordináló Teleki László Alapítvány szakemberei is meg voltak lepődve, az alig egy héttel korábban megkezdett munkálatok máris milyen eredményeket hoztak.

Az iram azóta sem csökken. Sőt.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint a B – vagyis az 1940-es évek felújításakor Lux Kálmán műépítész által a kastély hátsó frontján felhúzott – épület tetejét elbontották, a zárófödémen elkészült az új vasbeton koszorú, amelynek múlt hét végén már a kizsaluzását is megkezdték. A földszint fölött lévő, acélszerkezetű födém cserélendő gerendáit már kibontották, az újak a helyszínre érkezett, nemsokára beépítik őket. Az épületben ezenkívül a padlósüllyesztéssel kapcsolatos régészeti szondázásokat is elvégezték.

Ami az A, vagyis főépületet illeti, itt a nyugati szárny déli részén elbontották a tetőszerkezetet, a közbenső és a zárófödémet. A földszinten elbontották a tervezők által kijelölt falakat, kialakították az új közbenső acélszerkezetű födém gerendáinak helyét. Az acélgerendákat műhelyben gyártják, ezek még nem készültek el. A padlószint süllyesztéséhez szükséges régészeti szondázások itt is megkezdődtek.

Ugyancsak a nyugati szárny északi részén, valamint az északi szárnyon részlegesen elbontották a tetőszerkezetet, és elkészítették a koszorú elkészítéséhez szükséges kiegyenlítő falazásokat. Elkezdték készíteni a koszorút, az új tetőszerkezet faanyagának kiszállítása is megkezdődött.

Gyakran, ha Magyarországon azt halljuk egy építkezéssel kapcsolatban, hogy „a tervek szerint”, gondolatban hozzáteszünk még egy-két évet. Borsiban viszont, ha minden úgy halad a továbbiakban is, mint eddig, tartható lesz a kivitelezés 2020-as határideje. Hogy éppen hol tartanak a munkálatok, arról a honlapon folyamatosan beszámolunk.