P1040744 th

Borsi Rákóczi-kastély: a felújítási munkálatok állása február elején

P1040744 th

A Teleki László Alapítvány kiemelt projektje a szlovákiai Borsiban lévő Rákóczi-várkastély felújítása. A munkák januárban és februárban is zajlottak. Hogy állunk most?

A kastély történeti nyugati szárnya, az úgynevezett A-épület már elkészült szerkezetépítési munkái részeként megépültek az új födémek. Az új tetőszerkezet fóliatakarást, lécezést kapott az oromfaltól északi irányban, valamint a kiegészített oromfaltól a B épületszárnyig, elkészült az ámbitus tetőszerkezete és oszlopsora, valamint korlátja. Megkezdődtek a tetőbádogos munkák az ereszcsatorna tartóinak beépítésével, valamint folyamatban vannak a kéményépítések a tetősík fölötti szinteken.

Megtörténtek a régészeti szondázások, a feltárt falmaradványok geodéziai bemérése, dokumentálása, és folyamatban van a régészeti feltárások anyagának kiértékelése.

A földszinti helyiségek padlózata alatti talajcsere során kitermelték a földanyagot, és annak helyére beépítették a zúzottkő térkitöltést. Elkészült az alapfalak belső felületének szigetelőlemezes védelme, és folyamatban van a földszinti helyiségek aljzatbetonozása.

A kastély B épületszárnyán a már megépült közbenső új födémszerkezetek fölött befejeződött a tetőszerkezet ácsmunkáinak kivitelezése, jelenleg a tetősík fóliaterítését és a tetőlécezést építik.

Befejeződtek a régészeti szondázások; ezek során kiderült, hogy konzerválni kell a feltárt falmaradványokat. A leletmentési előírások végrehajtása a kiviteli tervek részleges áttervezését és a műemlékvédelmi hatósággal történő ismételt jóváhagyatását igényelte. Az átdolgozott tervek elkészültek, így megkezdődhetnek a tervmódosításokkal érintett lépcsőházi szerkezetek kivitelezési munkái.

Itt tartunk most. A Rákóczi-várkastély 2020-ra készül el, 2019-ben folyamatosan folytatódnak a munkálatok. Ezekről időről időre beszámolunk honlapunkon és a Teleki László Alapítvány Facebook-oldalán.