ungvar18 th2

Befejeződött az ungvári Skanzenben található viski magyar parasztház tetőfelújítása

ungvar18 th2A kárpátaljai ungvári Skanzen Múzeum egyetlen magyar népi építészeti emléke a Viskről áttelepített, jellegzetes magyar falusi ház. Magas, meredek kontyolt zsindelyes nyeregtetőjével, arányos, gyönyörűen faragott oszlopaival, tornácával kitűnik a környező épületek közül.

Az épület hagyományos zsindelyfedéssel készült, ami az évtizedek során rendkívül rossz állapotba került: a tetőzet több helyen kilyukadt és a hosszú ideje fennálló beázások miatt a padlástérben könnyező házigombafertőzést észleltek. 2016 novemberében tartott helyszíni bejárás alkalmával már kiterjedt fertőzés volt látható, így a még egészséges szerkezetek megmentése érdekében sürgős beavatkozásra volt szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság segítségének, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően, a Teleki László Alapítvány el tudta kezdeni a viski ház tetőszerkezet-javításának és a zsindelyhéjazat teljes cseréjének lebonyolítását.

A munkálatok első ütemében a tető ideiglenes fóliázást kapott és speciális faanyagvédő szerrel megakadályozták a könnyező házigomba terjedését. A második ütemben került sor a régi zsindely héjazat, a lécezés és a fertőzött szerkezetek – szarufák, födém felső borítása – lebontására; a tető portalanítására; a tetőszerkezet megerősítésére – szarufák alátámasztása új székoszlopokkal minden szaruállásnál –; valamint a födém- és fedélszerkezet kezelésére, gombamentesítésére – kétszeri kenéssel. A tetőszerkezet felújítása újra lécezéssel és zsindelyezéssel – egyenes végű, hasított zsindellyel – fejeződött be, amelyhez gázolaj-kátrány keverékében kifőzéssel telített, impregnált elemek kerültek felhasználásra.

A gombafertőzés megszüntetését Szabó József farestaurátor szakmai tanácsadását követve végezték. A munkálatok a megrendelő Teleki László Alapítvány felügyeletével, helyszíni bejárásokkal folytak. Szakmai felügyelet: Káldi Gyula, építész; építéskivitelezés: Stark István.