harco th

Befejeződött a Marosvásárhely melletti Harcó református templomának külső felújításának első üteme

harco th

Harcó Marosvásárhelytől északnyugatra a Maros folyó jobb oldalán, a Székely Mezőségnek nevezett kistájegységben fekszik.

A település középkori református temploma egy északi fekvésű domboldalon található. A téglából épült kisméretű épület téglalap alakú hajóból és félköríves szentélyből áll. A XIX. század végén a hajó déli oldalához kisméretű harangtornyot építettek. A szentély és a diadalív középkori falképtöredékei egy 2015-ben végzett falkutatás során kerültek felszínre.

A templom gondozott állapotban van, azonban jelentős homlokzati károk keletkeztek rajta a domboldalban folyó felszíni és rétegvizek következtében, valamint a lábazati cementes vakolat miatt.

A Teleki László Alapítvány 2016-ban megterveztette a csapadékvíz elvezetési rendszert, elvégezte a középkori vakolattöredékek konzerválását, restaurálását. A marosvásárhelyi Megyei Múzeummal együttműködésben megvalósult a szükséges régészeti előkészítés. 2017-ben elsőként a templomfalak vizesedését megakadályozó beavatkozásokra került sor. Megtörtént a csapadékvíz-elvezető rendszer megépítése, a cementes lábazati vakolat eltávolítása és feltörték a templombelső aljzatbetonját is. Mihály Ferenc szovátai restaurátor megvizsgálta a templom faszerkezetét és faberendezését is. A festett karzatmellvéd és a padok egy része a XVIII. század második felében készült, ezek restaurálása a jövő feladata.