AZ INTERREG V-A SZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM PÁLYÁZATBÓL MEGVALÓSULÓ TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEK BORSIBAN

Drónfelvétel a kastélyról, 2021

A felvidéki Borsiban 2018 óta folyik a Rákóczi-várkastély (II. Rákóczi Ferenc szülőhelye) felújítása. Az építészeti munkák a magyar és kisebb részben a szlovák kormány támogatásából lényegében elkészültek, jelenleg a kastély környezetének, illetve a kastélyban helyet kapó turisztikai attrakcióknak a kivitelezése, fejlesztése folyik.

A felújítást szervező II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen pályázatot nyújtott be az SKHU/1902 referenciaszámú Interreg-pályázatra Természet és kultúra – A határ menti terület vonzerejének növelése témakörben, a turisztikai attrakciók közös fejlesztésére. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló program eredményes együttműködést tesz lehetővé a határ menti régiók között.
A sikeres pályázat címe: A borsi kastély népszerűsítése a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet és a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat hálózatos turisztikai attrakciófejlesztése révén (röviden: RákócziTourism), a megítélt támogatás 847.645 euró.

Bodrog felé vezető gyalogos útvonal jelenlegi állapotában

Ez, tudjuk meg Dr. Diószegi Lászlótól, a Teleki László Alapítvány igazgatójától, „elég lesz arra, hogy a magas színvonalon megvalósított épületfelújítás kiegészítéseként olyan turisztikai és tájépítészeti attrakciókat hozzunk létre, amelyek segítenek felhelyezni Borsit a magyarországi és a környező országok turisztikai térképére.”
A Borsi Rákóczi-kastély környezetének turisztikai fejlesztése keretében cél a kastély turisztikai útvonalakba történő bekötése (kerékpár- és gyalogos útvonalak a Bodrog felől), valamint a kastély környezetének olyan tájépítészeti rendezése, amely egyrészt segíti a helyszín értelmezését a látogatók számára (várárok bemutatása), másrészt élményszerűen bemutatja az együttes környezetében folytatott egykori uradalmi gazdálkodást (veteményeskert, urasági erdő tematikus útvonala, egyedi tematikus játszótér létesítése).

A fafajok törzseit bemutató installáció terve

A Bodrog felől, a projekt egyik legfontosabb beavatkozásaként, a folyó és a kastély közötti közvetlen gyalogos közlekedési kapcsolat megteremtése érdekében az egykori urasági erdőn keresztül kiépül egy, egyes szakaszain a talajtól elemelt fa borítású szerkezeten vezető sétány, mely a gáton haladó kerékpárútról a kastély felé vezető útvonalhoz csatlakozik. Az erdei ösvény mentén elhelyezett információs táblák és szabadtéri interaktív elemek alkalmasak arra, hogy felhívjuk a figyelmet az erdő élővilágára, értékeire, és a gátról levezető út csatlakozásánál bemutassuk a korabeli erdészeti gazdálkodás érdekességeit. Ez a sétaút felfűzi a nyaranta már működő, különféle települési rendezvényeknek helyt adó szabadtéri színpadot is, a tó partján faborítású pihenőhely létesül.
Azok számára, akik a kastélyt kerékpárral közelítenék meg, felújítjuk a Bodrog-part felől a kastély felé vezető szórt burkolatú utat.
Az ártéri erdőben ismeretterjesztő elemeket alakítunk ki. A tanösvény mentén többféle információs és interaktív tábla készül, amelyek a terület fás szárú növényeit és állatvilágát mutatják be. A fafajok törzseit bemutató installáció 5 különböző fajú fa törzsét mutatja be.

Referenciafotó a tervezett veteményeskertről

A kastélytól keletre elhelyezkedő területen korábban is a kastély haszonkertjei terültek el, a fejlesztéshez kapcsolódóan ennek felélesztéseként veteményeskert létesül. A veteményeskert a Rákócziak korában termesztett növények bemutatásán kívül a kastélyban nyíló szálloda és étterem konyhája számára is termel, és látogatható is egyben.
A tervezett veteményeskerttől délre szabadtéri rendezvények számára alkalmas terület helyezkedik el, melynek közelében, a kastélytól délkeletre, az urasági erdő peremén a kiállítási tervek részeként, a kiállítás tematikájához kapcsolódó játszótér létesül. A játszótér területén egyedi fejlesztés eredményeként kialakuló játszóeszközöket helyezünk el.

Játszótér látványterve

Az élmény-turizmus vonalat erősítendő – részben az Interreg-pályázat keretében – valósul meg a kastélyban létesülő szabadulószoba; a támogatást ennek kiépítésére fordítjuk. A szabadulószoba a hagyományos kiállítás kiegészítéseként valósul meg, ahol interaktív feladatok megoldásával, szórakoztató módon mélyülnek el a látogatók kortörténeti ismeretei. Ugyanebből a forrásból szerezzük be a VR- (virtuálisvalóság-) szoba eszközeit is. A nyújtandó szolgáltatás lényege, hogy a látogató egy VR szemüveg segítségével visszacsöppenhet a Rákóczi korba, testközelből élheti át a várélet mindennapjait.
A projektben partnerként Sátoraljaújhely önkormányzata is részt vesz. A városban fényfestés készül a borsi kastély népszerűsítésére, a látogatóknak lehetősége lesz a Ronyva partján elektromos kerékpárral

Szabadulószoba látványterve

kirándulni a kastélyhoz – ennek érdekében elektromos kerékpárokat és dokkolókat helyezünk üzembe –, ezenkívül a sátoraljaújhelyi Szárhegyen a kastélyra irányuló panoráma távcsövet helyezünk el.
„Ez olyan szintű fejlesztés, amely Borsit az egész régión belül kiemelt turisztikai desztinációvá emelheti – mondja Dr. Diószegi László – Dolgozunk azon, hogy Borsit bekapcsoljuk a környék magyar és szlovák oldalon lévő, Rákóczival kapcsolatos emlékhelyeinek hálózatába, számolva azzal, hogy ezek az attrakciók egymást erősítve növelhetik a régió vonzerejét.”

A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül képviseli az Európai Unió hivatalos álláspontját.

sajtóközlemény_Angol

sajtóközlemény_borsi SK