A határon túli örökségvédelem ünnepnapja Erdélyben

Múlt vasárnap, 2023. szeptember 24. a határon túli örökségvédelem kiemelt napja volt: Erdélyben öt, a magyar kormány által finanszírozott, a budapesti Teleki László Alapítvány lebonyolításában működő Rómer Flóris-terv keretében felújított templomot adtak át. Mind az öt épület a Gyulafehérvári Főegyházmegyéhez tartozik.

Délelőtt 9-kor Názna-Marosszentkirályon tartottak ünnepi szentmisét a teljeskörűen felújított kápolnában. A zsúfolásig megtelt templomot Szénégető István plébános újra szentelését követően Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója adta át. Az apró részleteiben is kivételesen szép kápolna történetéről Barabás Kis Anna művészettörténész beszélt, a felújítást Molnár Dénes restaurátor mutatta be.

Szentdemeteren 11 órakor tartották a szentmisét. A templomot Kerekes László segédpüspök áldását követően Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára adta át. A középkori freskókat, kőfaragványokat is tartalmazó istenháza értékeit és a felújítást Kiss Lóránd mutatta be. Az átadásról felvétel is készült, amely itt tekinthető meg.

A mindössze nyolcvan lakosú Székelybőn szintén megtelt a gyönyörűen felújított barokk stukkókkal díszített felújított templom. A szentmisét az isten házát augusztusban átvevő jezsuita rend vezetője Jakabos Barnabás atya celebrálta. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A csíkrákosi római katolikus templomot a torony külső falait díszítő különleges falképek teszik egyedülállóan érdekessé. A művészettörténészek máig vitatkoznak a festménysorozaton látható állatfigurák, emberi alakok és különböző égitestek értelmezésén. A templomot Farkas Tamás, a Csíkszeredai Főkonzulátus konzulja adta át, köszöntőt mondott Rédai Beáta, a Teleki László Alapítvány titkárságvezetője, a felújítást bemutatta Czimbalmos Attila restaurátor.

Délután 3 órakor került sor a nagyági római katolikus templom átadására. A valamikori gazdag aranybányász falu temploma festői szépségű környezetben, egy vulkáni kráter peremén helyezkedik el. A Déva környéki magyarok kezdeményezésére helyreállított templomot Káldi Gyula építész, a Teleki László Alapítvány kurátora adta át, a felújítást Écsy Károly mutatta be.

A Rómer Flóris-tervet a magyar kormány finanszírozza, a program a budapesti Teleki László Alapítvány lebonyolításában működik. Feladata a határon túli magyar épített örökség védelme és megóvása. A programról itt olvashat bővebben.