Borsi Rákóczi-kastély: aprómunka és finomítások

A felvidéki Borsiban álló Rákóczi-várkastély teljes körű felújítása a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje. A felújítás a harmadik, utolsó ütemben tart, és a jelen állás szerint tartható a határidő.

Ez azt jelenti, hogy jövőre – 2021 márciusában, a vezérlő fejedelem születésnapján – átadhatjuk a nagyközönségnek a II. Rákóczi Ferenc n.o. lebonyolításában felújított, főként a magyar kormány által finanszírozott kastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőházát.

Jelenleg a végső finomítások zajlanak. Az „A” épületrészben folytatódik a villanyvezeték szerelése az első és a második szinten is, ahogy az első és második szinten meglévő vizesblokkokban a csempézés is. Folyamatban van az ámbitus boltívének vakolatjavítása, valamit a második szinten a festés. Elkezdődött a fejedelmi lakosztályok vizesblokkjainak befedése, és befejeződött a vakpadlózás a második szinten.

Az 1940-es években épült „B” épületrészben folytatódott a műkő lábazat felrakása. Az északi oldalon lebetonozták a hátfalat és szigetelik a lábazatot.

Ami a régészeti munkákat illeti, folyamatban vannak a feltárások az épület déli részén és a meglévő pince felett, valamint zajlik a pince beltéri feltárása.

A restaurátori munkák is haladnak: a sarokbástya belső lábazatait javítják, befejeződött a kapualj boltívvakolatainak javítása.

A felújítás tervezője eldöntötte, hogy a „B” épületrész ajtóinak fatokjai világos tölgyből készüljenek. A kivitelező mintát hozott az ámbitus kerámia padlóburkoló anyagából, melyet a tervező elfogadott, lerakása hamarosan megkezdődhet. Ugyanígy megrendelhető az udvarburkolat is, valamint a „B” épületrész szobáiban elhelyezendő tapéta.

Ez már a célegyenes: aki utoljára két vagy három éve látta a kastélyt, szinte rá sem ismerne. A magyar reneszánsz építészet különleges kincse hamarosan tökéletesen megújul, hogy továbbra is a hagyományos Rákóczi-tisztelet emlékhelyeként, valamint múzeumként és rendvezvényhelyszínként fogadhassa az odalátogatókat.

A felújítás fejleményeiről folyamatosan beszámolunk itt és a borsikastely.hu honlapon.