A Tolnai Népújság a Népi Építészeti Programról ír

„Segítenek megírni a kérelmeket” címen írt Tolna megye napilapja a Népi Építészeti Programról. Az írásból kiderül, hogy a gyönki önkormányzat Facebook-oldalán és a város honlapján közzétett bejegyzés szerint a hivatal segítséget nyújt a programmal kapcsolatos Támogatási kérelmek megírásában. A cikkben röviden összefoglalják a program főbb célkitűzéseit és a kérelembenyújtás feltételeit.

„GYÖNK Az önkormányzat arról tájékoztatott hivatalos Facebook oldalán, hogy segítséget nyújt a Népi Építészeti Programmal kapcsolatos kérelmek megírásában.

Az anyagi támogatás célja a népi építészeti emlékek és műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megőrzése, fenntartása, helyreállítása. Népi építészeti emléknek számít, a parasztság életformájából adódó, azt szolgáló, a huszadik század közepéig egykori falvakban, falusi környezetben épült lakóházak, gazdasági épületek, falusi közösségek építményei, például malom, csárda, tanítói lak, tűzoltószertár, szakrális kisemlék.

A helyreállításukat megelőző szakmai dokumentációk elkészítéséhez igényelhető támogatásra természetes és jogi személy tulajdonosai, vagyonkezelői, használói nyújthatnak be kérelmet.

Az előkészítés során a Népi Építészeti Program céljait azonban figyelembe kell venni, melyek szerint a meglévő történeti értékek az állagmegóvási, felújítási munkálatok során nem bonthatók el. Az elbontás vagy csere csak a helyreállítás megvalósíthatatlanságát alátámasztó szakvélemény alapján lehetséges. Új épület tervezésére és építésére támogatás nem kérelmezhető. Az odaítélhető összeg kérelmenként minimum ötszázezer, maximum másfél millió forint, azokról a Miniszterelnökséget vezető miniszter által felkért bíráló bizottság dönt. A megvalósítás időszaka az idei év március elejétől augusztus végéig tart.

A részletes tájékoztató a Teleki László Alapítvány honlapján érhető el.”