Új héjazatot kapott a módosi római katolikus templom sekrestyéje

modosAz 1911-1913 között épült, vajdasági római katolikus templom tetőzete 1978-ban egy villámcsapás következtében égett le. Az ezt követően felépült acélszerkezetű, alacsony hajlásszögű védőtető ugyan megmentette az egyhajós, nagyméretű, keresztházzal és sokszögben záródó szentéllyel ellátott, keletelt tájolású épületet, de tető számos károsodás forrásává vált. A módosi gyülekezetnek a második világháború óta érdemi, igényes felújítási, karbantartási munkára nem jutott ereje, így a templom, értékeihez képest, rendkívül méltatlan állapotba került. Sérülései közül a sekrestye tetőzetének beszakadása a legsúlyosabb, amelyet egy fiálé ledőlése okozott. A Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával végzett sürgősségi, állagmegóvási munkák keretében most elkészült a fémlemez héjazatának cseréje, amely így már megakadályozza a sekrestye állapotának további romlását.

 

Megújult a bodrogszentesi református templom

bodrogszentesA felvidéki, 13. századi eredetű, 15. század végén átépített és a 20. század elején bővített templom teljes körű helyreállítása a Magyar Kormány támogatásával 2005-ben kezdődött meg. Megtörtént a tető és a toronysisak újrahéjjalása, a középkori kőkeretek valamint az 1794-ben készült festett famennyezet és karzatmellvéd restaurálása. A munkálatok befejező ütemeként csapadékvíz elvezető rendszert telepítettek, helyreállították a több helyen hiányos vakolatot, újrafestették a már elszíneződött, megrongálódott homlokzatot, megtisztították a kőkereteket és megtörtént a zsindelyfedésű toronysisak impregnálása is. A Teleki László Alapítvány koordinálásával zajló felújítást a külhoni magyar műemlékek helyreállítását segítő Rómer Flóris Terv támogatta. A megújult templom ünnepélyes átadása a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából szervezett III. Zempléni egyházmegyei református fesztivál keretében, 2017. június 17-én lesz. A templombelső körpanorámás felvételei itt tekinthetők meg:

http://www.refzem.eu/images/Templomok/szentes_panorama.swf

 

Befejeződtek a németcsernyei római katolikus templom oltárának konzerválási munkálatai

nemetcsernye A 18. század végén épült vajdasági templom állapota nagyon leromlott, a tető sok helyen beázott, aminek következtében súlyos szerkezeti károsodások keletkeztek az épületben. A tetőzet javítása 2015-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megtörtént. A Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány megbízásából május első felében zajlott munkálatok keretében szakszerűen leemelték a szentélyzáródás meglazult díszítőelemeit, majd dokumentálták azokat a későbbi rekonstruálás érdekében. A konzerválás során a templom oltárának törmelékeit is áttekintették a szakemberek, ennek során szárny- és koszorú-töredékek is előkerültek.

Teljes pompájában látható ismét a sepsikilyéni középkori unitárius templom freskója

sepsikilyen2 thA Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány irányításával restaurálták a sepsikilyéni középkori templom Szent-László legendát ábrázoló freskóját. A megújult freskót 2017. május 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó településen.

A Teleki László Alapítvány igazgatója, Diószegi László az átadáson elmondta: a templom falképeit már a XIX. század végén feltárták, de visszameszelték, majd az 1980-as évek végén kezdődött egy kutatás, amikor a templom súlyosan károsodott egy földrengés következtében. Az igazgató hozzátette: 30 évig tartott a falképek restaurálása, amelyek a templomhajó teljes felületét befedik mind a déli, mind a nyugati, mind az északi falon. Az északi falat borító freskón látható a Szent László-legenda, amely kivételesen jó állapotban maradt meg. Diószegi László hangsúlyozta: a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv keretében 2016-ban 80 műemléken kezdődtek el munkálatok, ezek között vannak kisebb méretű kutatások, de szép számban találhatók teljeskörű felújítási munkálatok is.

Az idén 250 millió forintból gazdálkodó Rómer Flóris Terv legfontosabb feladata nemcsak a veszélyben lévő műemlékek megóvása, az állagvédelem, hanem az értékek dokumentálása, feltárása is. Erdélyben körülbelül 30 műemléken dolgoznak, főleg templomokon, ugyanis Erdélyben sok Árpád-kori templom van – mondta Diószegi László. Kiss Lóránd falkép-restaurátor az elvégzett munkálatokkal kapcsolatban elmondta: feltételezhetően a XIV. század végén és XV. század elején készült a sepsikilyéni falkép. A kutatások azt mutatják, hogy Székelyföldön igencsak közkedvelt szent volt Szent László, akinek a legendája is rendkívül ismert volt. A falkép viszonylag épen megmaradt, így az értelmezhetősége sokat javult a viszonylag kevés restaurátori kiegészítéseknek köszönhetően.

(Forrás: MTI)

http://magyarhirlap.hu/cikk/88242/Szent_Laszlo_legendaja_a_falakon

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/80922-restauraltak-a-sepsikilyeni-kozepkori-templom-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskojat

http://webradio.hu/hirek/kultura/restauraltak_az_erdelyi_sepsikilyeni_kozepkori_unitarius_templom_szent-laszlo_legendat_abrazolo_freskojat

http://nullahategy.hu/restauraltak-az-erdelyi-sepsikilyeni-templom-freskojat/

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/3847-restauraltak-az-erdelyi-sepsikilyeni-koezepkori-unitarius-templom-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskojat

http://magyaridok.hu/kultura/restauraltak-az-erdelyi-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskot-1714009/

 

Elkezdődtek a marosillyei római katolikus templom tetőjavítási munkálatai

marosillyeA középkori műemlék tetőszerkezetének javítására már a templom héjazatának károsodása miatt is nagy szükség van: a szentély északi oldalán a cserepek elmozdultak, az eresz beszakadt. A sekrestyénél szintén beszakadtak a héjazatot tartó szarufák, a befolyó vizet pedig a boltozat rávezeti a templomhajóra. A nedvesedés miatt a vakolat nagy felületben válik le a templom faláról. A Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány koordinálásával zajló munkálatok keretében helyreállítják a tetőt: átforgatják a cserepeket, felhasználva a jelenlegi hornyolt cserepeket, valamint pótolják a tönkrement darabokat. Újra lécezik a tetőszerkezetet és kicserélik a szükséges tartószerkezeti elemeket, ​megújul a toronysisak bádogozása, illetve villámhárító kerül a templomra.

Kiegészítő információk