Megújuló örökség XIX. – fényképek

14 07 Csoportkep th

2018. május 25-27. között idén 19. alkalommal rendezte meg utazó konferenciáját a Teleki László Alapítvány. A három napos kirándulás célpontja ezúttal Kárpátalja volt, ahol a konferencia résztvevői összesen 13 helyszínt és kiemelt műemlékeiket látogathatták meg, úgy mint: Palágykomoróc, Bátfa, Gerény, Ungvár, Nagybégány, Beregszász, Sárosoroszi, Csetfalva, Nagyszőlős, Visk, Técső, Fancsika, Tiszabökény.

A program évek óta nagy népszerűségnek örvend, az idei utaslista már hónapokkal indulás előtt betelt. Kiegészítő mikróbusz és személyautó segítségével végül a várólistára jelentkezőket is sikerült elvinni, így több mint 70 fő részvételével zárult az idei Megújuló örökség konferencia. A sok élményt és szép látnivalókat megörökítő fényképeket ezúton is köszönjük Tóth Zsuzsának.

Palágykomoróc

Bátfa

Gerény

Ungvár

Nagybégány

Beregszász

Sárosoroszi

Csetfalva

Nagyszőlős

Visk

Técső

Fancsika

Tiszabökény

Csoportkép

Útközben

Megújuló örökség XIX.

Konferencia program 1 thA Teleki László Alapítvány idén 19. alkalommal rendezi meg utazó konferenciáját. A határon túli magyar épített örökség kutatása és megóvása alcímet kapott rendezvény a tudományos diskurzusok mellett lehetőséget nyújt testközelből megismerni azokat a területeket és műemlékeket, amelyek megőrzésén és megújításán Alapítványunk egész évben dolgozik. A három napos kirándulás célpontja ezúttal Kárpátalja, ahol tizenegy helyszínt érintve igyekszünk minél szélesebb palettán bemutatni a környék magyar vonatkozású épített emlékeit és a hozzájuk tartozó szakmai tudnivalókat. A programot szombat este kulturális program színesíti, amelyre a konferencia résztvevői mellett helybelieket is szeretettel várunk.

Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

program 1Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

2018. április 12-13.

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár

A Teleki László Alapítvány 2018. április 12-13-án, Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban, Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel műemlékes konferenciát rendez magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével. A konferencia célja, hogy ismertesse a Rómer Flóris terv 2017 évi eredményeit. A fórum lehetőséget teremt a Kárpát-medence különböző vidékein dolgozó szakemberek találkozására, konzultációkra és szakmai vitákra is.

Program

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Pozsonyban

Plakat 2017 04 11 th2017. április 11-én 17.00 óra Pozsony, Szlovákiai Építészek Szövetsége – SAS

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat utolsó szlovákiai helyszínére, Pozsonyba érkezik. Köszöntőt mond: Ing. arch. Juraj Hermann, a Szlovákiai Építészek Szövetségének elnöke és Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja: Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója.

A kiállításmegnyitót megelőzően, 16.00 órától diavetítéssel egybekötött szakmai bemutatót tart Szőllősi András építész.

Meghívó

 

Műemlékvédelmi továbbképzést szervez a Teleki László Alapítvány

sepsikilyen th A 2017. május 16-17-18-án, Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában tartandó szakmai előadássorozat célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, esetleges kisebb javításairól. Az Alapítvány reményei szerint a továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el egy-egy műemlék állapotában.

A Magyar Kormány 2016-ban indította útjára a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása. A Terv végrehajtásában közreműködő Teleki László Alapítvány nemcsak a műemlékek kutatására, dokumentálására és felújítására fordít gondot: olyan képzést is szervez, amelyek keretében a tulajdonosok hasznos ismereteket kaphatnak az épületek karbantartásáról és a pályázati lehetőségekről.

A Teleki László Alapítvány elsőként 2014-ben, majd 2015-ben tartott műemléki-épületkarbantartási továbbképzést a Felvidéken és a Kárpátalján a műemléktemplomokban szolgáló lelkipásztorok, illetve gondnokok, harangozók, presbiterek részére. A képzéseken a Felvidéken mintegy 100, Kárpátalján 50 érdeklődő vett részt.

Az idén folytatódó szakmai előadássorozat keretében Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában zajlanak majd előadások 2017. május 16-17-18-án. A továbbképzés célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, illetve kisebb javításairól. A kurzus keretében az építészet, a fa, a textil, a falkép, a kő, a fém és a papírrestaurálás témakörökben hallhatnak előadásokat a résztvevők, de az előadó szakembereknek köszönhetően egy-egy műemlékkel kapcsolatos konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak majd. A továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el a műemlékeken. A továbbképzésen szó esik majd azokról a helyi közösségek által könnyen elvégezhető karbantartási munkálatokról is, amelyek révén hosszú távon is megakadályozható egy-egy épület károsodása.
Az egynapos konferenciát a könnyebb elérhetőség érdekében három különböző helyszínen 2017. május 16-án, Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban (Kolozsvár, Str. Ponorului 1.), 2017. május 17-én Szovátán, a Teleki Tanulmányi Központban (Szováta, Str. Trandafirilor 147.) és 2017. május 18-án Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban (Csíkszereda, Szék útja 147.) rendezi meg a Teleki László Alapítvány. A rendezvény ökumenikus, a szervezők szeretettel várják a római és görög-katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus felekezet lelkipásztorait és gyülekezeteinek képviselőit is.
A képzésekről bővebb információ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, illetve a +36 1 224 3832 telefonszámon kérhető
A képzésekre a csatolt regisztrációs lappal lehet jelentkezni.

Regisztrációs lap

Program

Kiegészítő információk