magyarszovat 1

Befejeződött a magyarszováti unitárius templom faragott kőelemeinek restaurálása

magyarszovat 1

A dombtetőn álló magyarszováti unitárius templom a XIV. század elején épült, de első említésével csak 1346-ban találkozunk. Gótikus átépítésére a XV. század második felében került sor, főhomlokzatát nyitott, oszlopos előcsarnokkal, portikusszal egészítettik ki, az épülettől keletre pedig fa harangláb emelkedik. Kőből faragott szószéke 1790-ből való.

A magyar kormány támogatásával megújultak a templom faragott kőelemei. A restaurálás tisztítással kezdődött, majd az elrepedt, elvált kőrészletek pótlása és visszaragasztása következett. Megtörtént a kültéri faragott kőelemek vegyszeres konzerválása, és a beavatkozás eredményeként a gótikus ablakkeretek könyöklőinek felületére helyezett lemezborítással a csapadékvíz elvezetése is biztosított lesz.

Konzerválták és restaurálták a szószéket és gyámköveket valamint a gótikus ablakkereteket és a gótikus bejárati kőkeretét. A munkálatokat Nagy Benjámin szobrász restaurátor és csapata végezte.

{gallery rows=1}images/esemenyek/magyarszovat{/gallery}